БДЖ плаща дългове с хотели и мостове

НК "Железопътна инфраструктура" ще вземе апетитни имоти в планините и край морето

БДЖ плаща дългове с хотели и мостове | StandartNews.com

София. Дълг срещу собственост. Това е една от схемите, по която "Холдинг БДЖ" ще покрие част от огромните си дългове, заяви за "Стандарт" транспортният министър капитан Данаил Папазов. Става дума за прехвърляне на почивни станции и други имоти от БДЖ на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за покриване на дълга от около 100 млн. лв., натрупан от години за инфраструктурни такси. В активите на НКЖИ ще бъдат прехвърлени и двата подвижни моста на Фериботния комплекс Варна, обясни капитан Папазов. Крайно време е да се уредят взаимоотношенията между БДЖ и НКЖИ, категоричен е той. "Чудя се как толкова години въпросът не е бил решен между две държавни предприятия и не знам как по друг начин да определя това, освен като некомпетентност", коментира капитан Папазов.

БДЖ има около 15 почивни станции, някои от които са големи хотели на атрактивни места - на морето, Хисаря, Добринище, Витоша и пр. Холдингът притежава и малки почивни станции, както и пансион във Велико Търново. Три от апетитните хотели - на Паничище, "Журналист" и Приморско, обаче служат за обезпечение по заемите от германската банка KfW за закупуване на мотрисите "Сименс".

От години единият подвижен мост на Фериботния комплекс - Варна е в тежко състояние и няма кой да го ремонтира, заяви министър Папазов. И то при положение, че скоро ще се пусне трети кораб - български, по линията Варна -Кавказ, каза той. Какъв е проблемът двата моста да се оценят и прехвърлят на НКЖИ, а след това да се прехвърлят на ДП "Пристанищна инфраструктура", където им е мястото, чуди се Папазов. Само от това вероятно ще отпаднат над 10-15 млн. лв. задължения. Странно е, че това се дискутира от 4 години, но не се решава, каза министър Папазов.

Интервю с министър Данаил Папазов четете в сряда, 5 юни, само в "Стандарт". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай