БДЖ намали 6 пъти загубата си

Зам.-министърът на транспорта Петър Киров даде старт на модернизацията на жп гара Пазарджик

БДЖ намали 6 пъти загубата си | StandartNews.com

Пазарджик. БДЖ намали загубата си за 2013 г. близо шест пъти спрямо 2012 г., похвалиха се от холдинга. По предварителни данни консолидираната загуба на "Холдинг БДЖ" се е стопила от близо 30 млн. лв. за 2012 г. на около 5,6 млн. лв. за миналата година. Като основна причина за загубата се сочи намалелият обем превозени товари - от 9,7 млн. тона през 2012 г. на 8,8 млн. тона през 2013 г. В същото време "БДЖ - Товарни превози" продължава да поддържа брой на служителите, който може да обслужва поне 20 млн. тона товари годишно. Новото ръководство на жп превозвача е положило усилия да привлече през последните 3 месеца 300 хил. т допълнителни товари, с което сериозно е намалило загубата, обясниха от холдинга.

 

Заедно с годишната субсидия от 170 млн. лв. и повишените приходи от нарасналия брой пътници по оперативни данни "БДЖ - Пътнически превози" е на печалба за 2013 г.

 

Около 55 млн. лв. са общите плащания към финансовите кредитори през 2014 г., съобщиха още от "Холдинг БДЖ". През миналата бяха погасени 102 млн. лв. и дълговете намаляха към 31 декември до 624 млн. лв. С всички по-малки кредитори вече са сключени споразумения за разсрочване на задълженията. Преговори с един от големите кредитори - германския FMS Wertmanagement, бяха проведени на 31 януари в Мюнхен, а с останалите облигационери - на 6 февруари във Виена, научи "Стандарт". На срещите от БДЖ са били представени проектни погасителни планове, които вече се обсъждат. Следващият кръг предоговори с кредиторите ще се проведе до средата на март.

 

Пазарджик с нова гара след 8 месеца

 

3,5 млн. лева ще струва обновяването на жп гара Пазарджик. Това заяви зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който даде старт на модернизацията й. Средствата са по ОП "Транспорт 2007-2013". Предстои подмяна на дограмата и саниране на сградата с модерни и енергийно ефективни материали. До всички нива на гарата ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност чрез изграждане на асансьори и рампи, посочи Киров. Срокът за изпълнение на ремонта е 8 месеца.

 

Вече са договорени всички средства и са разплатени 830 млн. лв. по жп проектите, включени в ОП "Транспорт", отчете още зам.-министър Петър Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай