ББР подписа меморандум за сътрудничество с Асоциация „Прозрачност без граници“

Той е по инициатива на банката и има за цел оценка на постигнатото в областта на антикорупцията

ББР подписа меморандум за сътрудничество с Асоциация „Прозрачност без граници“ | StandartNews.com
  • Той е по инициатива на банката и има за цел оценка на постигнатото в областта на антикорупцията

Българската банка за развитие и Асоциация „Прозрачност без граници“ подписаха меморандум за сътрудничество в областта на антикорупцията и въвеждането на допълнителни управленски правила и добри практики в банковата група. Документът бе подписан от председателя на Управителния съвет на ББР и изпълнителен директор Илия Караниколов и Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията.

Инициирането и прилагането на методи и програми за противодействие на корупцията е основен приоритет на Асоциация „Прозрачност без граници“, която е част международната организация Transparency International. Експертите на сдружението ще извършат анализ на постигнатото до момента в банковата група, като ще се запознаят детайлно с вътрешните правила и процедури.

От края на 2021 г. до сега ББР работи активно, за да гарантира доброто управление в своята организация. Банката и дъщерните ѝ дружества следват политика на нулева толерантност към незаконното или неетично бизнес поведение. Институцията е изготвила „пътна карта“ с 24 ключови области на действие и е въвела система от действащи политики и процедури за противодействие на корупцията.

От 2022 г. са подготвени и каналите за докладване на нередности. На официалния уебсайт на ББР е публикуван т.нар. whistleblowing бутон, a сигналите се насочват за разглеждане към независима адвокатска кантора.

Сътрудничеството ще позволи да се реализират принципите на бизнес интегритета в банковата група, както и да се повиши отчетността и прозрачността при разходването на обществен ресурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай