Неделя,

ББР подписа анекси с 9 банки за облекчения в безлихвеното кредитиране на физически лица

От: Стандарт -
1099
ББР подписа анекси с 9 банки за облекчения в безлихвеното кредитиране на физически лица
A
A
A
  • Гаранционната програма на банката въвежда още улеснения за погасяването на вече отпуснатите заеми в подкрепа на засегнатите от пандемията от COVID-19

Българската банка за развитие е сключила анекси с 9 търговски банки-партньори за промени в гаранционната си програма за отпускане на безлихвени кредити на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Предоставянето на нови кредити по тази програма приключи в края на август 2021 г. Промените целят облекчаване на клиентите по вече отпуснатите заеми и бяха одобрени с решение на МС от 7 юли 2022 г. Те включват възможност за по-дълъг срок за издължаване и позволяват гратисният период да се ползва на части.

Към момента анекси към гаранционните споразумения са подписани с Уникредит Булбанк, Юробанк, ОББ, KBC Банк (преди Райфайзен Банк), Общинска банка, Алианц Банк, Инвестбанк, ЦКБ и Търговска банка Д.

Предвижда се възможност за договаряне с търговските банки на по-дълъг срок на издължаване на получените средства – до 7 години вместо досегашните 5.

Промяна има и при гратисния период. В съответствие с постигнатите между клиента и търговската банка договорености той ще може да се ползва на части, чрез повече от едно изменение на договорите за кредит, и да не е обвързан с редовността на кредитите. Досега рамковите условия на програмата позволяваха минимум 6 и максимум 24 месеца гратисен период. Въпреки това по-малко от половината от активните кредити предвиждат максималния срок.

Очакванията са, че с увеличаването на максималния срок на кредитите с още 2 години банките и техните клиенти ще бъдат по-спокойни при избирането на максималния гратисен период, следван от по-дълъг срок за издължаване и съответно по-ниска вноска по кредитите.

Улеснен е и редът за предявяване на гаранции по програмата. Промяната задължава банките да не обявяват предсрочна изискуемост преди изтичането на 90 дни просрочие.

Отпада и срокът, в който банките бяха задължени да подават в съда документи за издаването на заповед за изпълнение или да предявят иск за вземанията си по кредитите. Това е в помощ на кредитополучатели, които въпреки временните си затруднения полагат усилия да погасят задълженията си.

6 октомври 2022 г.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com