Банско с мерки срещу болест по животните

Банско с мерки срещу болест по животните | StandartNews.com

Дезинфекция и дезинсекция срещу нодуларен дерматит

Община Банско предприе превантивни мерки с цел предотвратяване на проникването и разпространението на заразния нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Със своя заповед градоначалникът Георги Икономов забрани придвижването на територията на общината на селскостопански животни без индивидуални ушни марки, без медицинско ветеринарно свидетелство за придвижване и транспортиране, а едрите преживни четириноги трябва да имат и паспорт.

Забранява се провеждането на пазари и изложби на животни на територията на общината. Също така се забранява пашуването в курортната община на стада и единични селскостопански животни от други общини.

Кметовете и кметските наместници на населените места на общината, съвместно с официалния ветеринарен лекар, са задължени да проведат разяснителна кампания на лицата, отглеждащи едри преживни животни, относно симптомите на болестта „заразен нодуларен дерматит", спазване на мерките за биосигурност на животновъдните обекти, начините на извършване на дезинфекция и дезинсекция, както и подходящите инсектициди. Необходимо е и да се извършва редовна дезинфекция на помещенията, дворовете и инвентарите на животновъдните обекти. Освен това трябва да се следи и състоянието на животните, а при съмнение за заболяване и/или смъртност, незабавно да се уведоми ветеринарят или кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай