Четвъртък,

Банковите такси продължават да растат! 8 лева за поддържане на сметка

От: Стандарт -
3027
Банковите такси продължават да растат! 8 лева за поддържане на сметка
A
A
A

8 лева на месец - това е най-високата такса, която голяма банка у нас начислява на клиентите си за най-елементарното - поддръжка на разплащателна сметка. Разходът е един и същ, независимо дали има десетки извършени банкови операции по сметката, или въобще няма такива. Така годишният задължителен разход за физически лица гони 96 лева. Това е сериозна сума, особено за пенсионерите и студентите. Същото се отнася и са работниците и служителите, чиито заплати вече се изплащат само по сметка, пише "Марица".  

Тарифата на УниКредит Булбанк е съвсем нова и в класацията на фондация „Граждани срещу бюрокрацията” заслужено застава под №1 по скъпотия. Откриването на сметката също е 8 лева, но за сметка на това няма такса за закриването й.

В момента средно банките у нас дялкат клиентите си за месечна поддръжка на сметката с около 4 лева. Големите, като КВС Банк, ПИБ, ОББ и Банка ДСК, начисляват по 4.50 лева. Или годишно сметката гълта 54 лева. Общинска банка, Пощенска, ЦКБ, Тексим банк, Алианц и още няколко финансови институции са избрали такса от 4 лева месечно. Най-евтино от банките с физически офиси услугата се тарифира в ДБанк, Зират Банк и ПроКредит Банк - между 2.50 и 3.50 лева. Откриване, поддръжка и закриване на сметка все още не струват нищо единствено във финансовите институции, които работят изцяло онлайн.

Лошата новина е, че това положение няма да е вечно. Банките променят своите тарифи непрекъснато, като е нужно само предварително двумесечно уведомление на сайта или в офисите на институциите. Ако не ги устройва, клиентите имат право да се откажат от услугата, без неустойки до влизане в сила на новата такса. Ако не реагират обаче, се счита, че приемат безусловно промяната.

Таксата за поддръжка на сметка често не влиза в полезрението на банковите клиенти. Те се съсредоточават върху „по-видимите” като тази за теглене от банкомат. В последната година обаче банките промениха политиката при формиране на тази такса и тя става все по-трудно сравнима. Тегленето кеш в повечето случаи не е с фиксирана такса, а се изчислява като процент от изтеглената сума. Като има и заложен минимум, под който таксата не пада, независимо каква е изтеглената сума.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com