Банките ще продават притежаваните имоти през 2015г.

Банките ще продават притежаваните имоти през 2015г. | StandartNews.com

Расте търсенето на офис площи и на магазини на търговските улици

Пазарът на бизнес имоти бързо се възстановява, което е довело до голям интерес към инвестиции в незавършени и незаети сгради, проекти в затруднения и земя за строителство. Активи в България на стойност 239 млн. евро са сменили собствениците си през миналата година, отчита консултантска компания "Forton". През 2015 г. банките в България ще бъдат по-активни в преструктурирането и реализирането на портфейлите си от бизнес имоти, смятат от компанията. Възстановяването на офис пазара е най-забележимо. 42% е ръстът в усвоените офис площи през 2014 г. Обемът на заетите площи през 2014 г. възлиза на малко над 154 000 кв. м, а през 2013 г. те са били 108 000 кв. м. В София делът на незаетите площи пада от 30% в последното тримесечие на 2013 г., на около 26% за същия период на 2014 г. Засилен е интересът към офиси клас А, които се търсят от разширяващи се международни компании, най-често в IT и аутсорсинг центровете. Данните сочат, че 7000 кв. м усвоени площи от аутсорсинг компании са извън София. "Аутсорсинг компаниите тепърва ще излизат извън София", каза Станимира Пешева, мениджър "Офис площи" във Фортън. Наемите на офисите се задържат между 10,5 и 12,5 евро за кв. м.

---

Столичният булевард "Витоша" отново става атрактивен. Там месечният наем в магазин на приземно ниво е около 44 евро за кв. м. Малък спад има при наемите в търговските центрове. Там средният наем в момента е 20 евро на кв. м. Общият обем на търговските площи в София е нараснал с 31% за една година.

Сделките в София скочиха с 38 на сто

Пазарите на имоти в столицата и извън нея все повече задълбочават различията си на фона на високата безработица и обезлюдяването на някои от регионите. Това е един от основните изводи от данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти през 2014 г. През последното тримесечие на 2014 г. в София има значително увеличение на сделките с имоти - с 38% спрямо предходното тримесечие и 12 на сто на годишна база. В областните градове, с изключение на столицата и София-област, като цяло обаче картината е противоположна. Сделките с имоти в тези населени места се свиват с 3% на годишна база през 2014 г. и с 1,5% за последните три месеца на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г., въпреки че именно краят на годината е най-активният сезон за пазара. Дори във Варна и Бургас се наблюдава спад на сделките. По-значителен той е в Бургас, като достига 9% на годишна база, докато във Варна понижението е от 1%. Причината за това е отдръпването на купувачите от Русия, които доскоро бяха двигателят на пазара на имоти край морето.
Същевременно пазарът на имоти в Пловдив и Стара Загора демонстрира стабилен ръст от съответно 3,5% и 2% през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай