Банките с голяма новина! Решение за еврото

Какво становище взеха

Банките с голяма новина! Решение за еврото | StandartNews.com

Банките излязоха с ключова позиция, от която зависи бъдещето на страната.

Банковата система в България е стабилна, ликвидна, много добре капитализирана и с намаляващи нива на лошите кредити. Показателите за капиталова адекватност, ликвидност и рентабилност в страната са над средните за Европа. Това отбелязва в интервю за БТА Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на “Пощенска банка”, председател на УС на Асоциацията на банките в България (АББ).

Макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва влияние и върху българския пазар. По думите й, ЕЦБ забави темпото на повишаване на лихвените проценти, но трябва да е ясно, че цикълът не е приключил и у нас можем да очакваме плавен преход към повишаване на лихвените нива. “Разбира се, той ще е съобразен с последователната консервативна лихвена политика, която се определя от централните банки. Нашият пазар има специфики, свързани с базата на определяне на лихвите за граждани, динамики в депозитния пазар и високата ликвидност, затова са тези прогнозни очаквания за по-бавно вдигане”, подчертава Петя Димитрова.

Според председателя на АББ, че пазарът у нас сам опитва да намери своя баланс. Самите кредитополучатели са много по-предпазливи и премерени в поемането на финансови задължения. А все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането в страната ни да е по-слабо от другаде в Европа.

Петя Димитрова е категорична, че българските банки са готови за въвеждане на еврото у нас. И освен това са убедени, че присъединяването на България към единната европейска валута ще донесе много ползи за клиентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай