Банкери искат бързо шеф на надзора

Банкери искат бързо шеф на надзора | StandartNews.com

3 месеца имат финансовите институции да се подготвят за стрес тестовете

Банковата общност настоява за бързо избиране на подуправител на БНБ, отговарящ за "Банков надзор". Това е важно, защото няма кой да подготви надзора и кредитните институции за предстоящите тестове на ЕЦБ за банковата система за качеството на активите. Това предупреди Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ) и шеф на СИБАНК. Методиката е много тежка и сложна, защото и отговорността е много голяма, напомни той. Трезорите в Европа са се готвили над три години за това, докато в България подготовката за тестовете за капитала в България трябва да стане за три месеца.
9 млрд. лв. е сумата, която банките са внесли за компенсиране на лошите кредити в системата от началото на кризата досега, каза Светослав Гаврийски, член на управата на АББ и главен изпълнителен директор на Алианц банк България.
Лихвите по депозитите са най-ниски от 8 години насам и ще продължават да падат, прогнозира Андронов. Най-нисък е спадът по срочните депозити. Цената на кредитите също ще върви надолу до края на годината и през първото полугодие на следващата. Наблюдава се обаче оживление от началото на годината. От два месеца вече нямаме дефлация, а очакванията за ръст в производството от 2% е реален, сочи анализ на АББ. Шефът на асоциацията обаче предупреди да не се очаква кой знае какъв ръст на чуждите инвестиции не само за годината, но и в бъдеще. Ще се наложи да се задоволим с чуждестранни вложения от 3-4% от БВП годишно и да се оправяме сами, предупредиха банкерите. Техните очаквания са ръстът на БВР да дойде главно от производството. Най-бързо и устойчиво се възстановяват големите компании и те ще бъдат основата на нарастването в икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай