Банка-кредитор купи част от "Ремотекс"

Банка-кредитор купи част от "Ремотекс" | StandartNews.com

Първа инвестиционна банка бе единственият участник в търга за разпродажба на имотите на закъсалото ремонтно предприятие

Срещу 8 млн. лв. Първа инвестиционна банка, която е кредитор на фалиралото частно дружество, стана собственик на част от фалиралото ремонтно предприятие «Ремотекс» в Раднево.

Става дума за два терена с обща площ от над 200 дка и построените върху тях 20-ина цехове и халета. Банката бе единствения участник в обявения от частен съдебен изпълнител търг за разпродажба на активите на фалиралото дружество. Събраните от търга средства обаче не се покрили дори задълженията към банката, които според някои източници били близо 20 млн. лв. Отделно Ремотекс дължи над 6 млн. лв. данъци и осигуровки на НАП и НОИ. Както е известно, в Ремотекс бе назначен временен синдик именно по искане на ПИБ. Досега обаче той все още не се е срещал с тримата изпълнителни директори. За 6 ноември е обявено първото заседание на Старозагорския окръжен съд за старта на поисканата от банката процедура по несъстоятелност на фирмата.

"Ремотекс" пусна кепенците през ноември м.г., а 650-те служители и работници излязоха в безсрочен платен отпуск. «Те също имат да получават над 5 млн. лв за неизаплатени заплтати, но за съжаление са последни в редичката на кредиторите», припомни шефката на регионалния съвет на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Синдикатите и отчаяните работници се надяват, че новия парламент може да промени законът, така че при подобни фалити персоналът да е сред приоритетните кредитори Хората не са загубили съвсем и надеждата си, че фалиралото ппредприятие може да тръгне. Както стана известно, наскоро новият мажоритарен собственик на "Ремотекс" АД, гръцкият гражданин Йоаннис Галфкос, и частното "Минстрой холдинг" АД регистрираха ново търговско дружество "Ремотекс М" ООД. Една от версиите е, че новият Ремотекс можел да изкупи активите на фалиралото дружество от банката и синдика и отново да пусне ремонтното предприятие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай