"Балкански поток" е свързан с мрежата, но не с ТЕЦ "Варна

Това става ясно от отговори на Министерството на енергетиката

"Балкански поток" е свързан с мрежата, но не с ТЕЦ "Варна | StandartNews.com

Газопроводът "Балкански поток" е свързан с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" на територията на страната на пет места, но сред тях не е ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от отговори на Министерството на енергетиката до агенция БГНЕС по повод изявлението на съпредседателя на "Демократична България Христо Иванов от миналата седмица, че продължението на "Турски поток" у нас "има връзка само с ТЕЦ-а на Доган".

Скоростно изградената с 2.6 млрд. лв. назаем тръба от границата ни с Турция до тази със Сърбия често е критикувана, че не осигурява енергийна независимост на страната, а напротив - засилва руската търговия с природен газ в Европа, и дори няма отклонения към българските общини по трасето му.

От енергийното ведомство посочват, че при тях няма информация за евентуално намерение на ТЕЦ "Варна" да се снабдява с природен газ чрез инфраструктурата на "Балкански поток".

"При наличие на техническа възможност, дружеството може да сключи договор с доставчик, резервирал капацитет от газопровода. Това са изцяло търговски взаимоотношения. ТЕЦ "Варна" е присъединена към националната преносна система за природен газ при ГРС Страшимирово през 2001 г.", посочват от Министерството на енергетиката.

Входната точка на газопровода у нас е при Странджа/Малкочлар, а изходът му е при Киреево/Зайчар. Тръбата е свързана към съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" на пет места – при компресорна станция (КС) "Странджа", при КС "Лозенец", в района на с. Златина, община Провадия, при КС "Вълчи дол" и при КС "Полски Сеновец", казват от енергийното ведомство.

"Тези връзки осигуряват техническа възможност за доставка на природен газ до различни потребители в страната", допълва се в отговорите, но се признава, че заради резервирания дългосрочно вече на 90 процента капацитет на газопровода от руската "Газпром" и швейцарската МЕТ, това е всъщност почти невъзможно.

"На практика дългосрочно резервираният капацитет в размер на 510 689 MВтч дневно на входа и 318 060 МВтч - на изхода, правят тази техническа възможност трудно осъществима, още повече, че изходният капацитет предстои да се повиши допълнително след пускането в експлоатация на Компресорна станция "Нова Провадия", заявяват от ведомството.

То посочва още, че по информация на "Булгартрансгаз" в рамките на проекта за разширението на газохранилището в Чирен се проучва възможността за свързване на "Балкански поток" с това съоръжение чрез нов преносен газопровод.

За това намерение газовият оператор съобщи в началото на февруари 2021 г. в рамките на искането за екооценка на разширението на газохранилището. Плановете са "Чирен" да се свърже с "Балкански поток" с връзки през газопроводите "Враца 1" и "Враца 2", пише Медиапул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай