Автомагистрала „Тракия” свърза София и Бургас

Автомагистрала „Тракия” свърза София и Бургас | StandartNews.com

София. От 15 юли от София до Бургас ще се пътува по изцяло завършената автомагистрала „Тракия". Последният участък – от пътен възел „Зимница – Ямбол" до пътен възел „Карнобат", е готов и от столицата до морето вече ще се стига за около 3 часа и половина. Автомобилите ще могат да преминават по новата отсечка от 14 часа.

Общо 115 км са построени по проекта „Доизграждане на АМ „Тракия", лотове 2, 3 и 4", финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 699 648 287,19 лева.

С пускането на последната отсечка от автомагистралата средната скорост ще се увеличи от 68 км/ч на 101-105 км/ч. Значително ще се повиши удобството и безопасността на пътуване. По-добрата инфраструктура ще стимулира икономическото развитие и туризма в региона. Транзитното движение, което десетилетия наред преминава през редица градове и села в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, вече е изнесено извън тях.

По проекта са изградени 5 пътни възли, 9 моста, 36 надлеза, 15 подлеза и 3 пресичания с ж. п. линии.

Новото трасе на АМ „Тракия" е разделено на три участъка.

Първият участък, открит на 1 юли 2012 г., е Стара Загора - Нова Загора.

Общата му дължина е 31.8 км. На него са построени 20 големи съоръжения.

Пътният възел „Стара Загора", който беше пуснат в движение 9 месеца предсрочно - на 13 октомври 2011 г., осигури безопасната връзка на две от най-натоварените пътни направления – Оризово – Бургас и Стара Загора – Димитровград.

Вторият участък Нова Загора – Ямбол - с дължина 35,7 км, бе пуснат на 12 юли 2012 г. На него има 18 големи съоръжения. Построяването на отсечката е съобразено с всички европейски изисквания за опазване на биоразнообразието. Издигнати са близо 8 км оранжеви мрежи с височина 4 метра, които гарантират безопасния полет на прелетните птици. Изградени са и мини-тунели под настилката за пресичане на дребни животни.
Третият участък Ямбол – Карнобат е с обща дължина 49.08 км. На него има 30 големи съоръжения. Три от тях са мостови съоръжения – над реките Тунджа, Мараш и Мочурица.

ПРОЕКТ „ДОИЗГРАЖДАНЕ НА АМ „ТРАКИЯ", ЛОТОВЕ 2, 3 И 4"

№ BG161PO004-2.0.01-0004

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., Приоритетна ос ІІ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай