АТДБ прогнозира под 30% увеличение на парното и топлата вода

Новите цени се очаква да влязат в сила от юли 2022 г.

АТДБ прогнозира под 30% увеличение на парното и топлата вода | StandartNews.com

"След отпадането на мораториума се очаква под 30% увеличение на цените на парното и топлата вода за всички топлофикации". Това прогнозира инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/.  

По думите на инж. Кремен Георгиев нови цени вероятно ще бъдат определени от юли 2022 г.

Цената на парното зависи от стойностите на природния газ и емисиите, които плащат топлофикациите. През последните няколко месеца се наблюдава драстично повишение на цената на "синьото гориво" на европейската борса. От юли 2021 г, когато за последно бяха определени цените на парното и топлата вода, до март 2022 г. газът е поскъпнал с над 120 %. През юли 2021 г. горивото е струвало под 50лв за мегават часа, днес е около 128 лв.

Председателят на АТДБ обясни, че при определянето  на цените в различните градове винаги има разлики, защото всяко едно дружество има своите специфики, брой клиенти, различна топлопреносна мрежа и съоръжения, които по различен начин произвеждат топлинна и електрическа енергия“. Според него не трябва да се сравнява всяка една топлофикация, с която и да е друга. "След анализ и точни изчисления Регулаторът определя какви разходи са присъщи за всяка една топлофикация. В много редки случаи се признават разходи за повишаване на заплати, което в конкретния случай води до отлив на кадри и до трудност за тяхното намиране. Основна разлика е, че някои топлоцентрали използват не скъпия в момента природен газ, а въглищата,  но за съжаление и тяхната цена като суровина расте." обясни експертът.

Председателят на АТДБ отново посочи, че цената на отоплението не трябва да се политизира. "Ако имаме повишени цени на входа на дружеството, което произвежда тази енергия, съответно трябва да се повиши и цената на изхода. Ролята на Регулатора е да определи какво е това повишение или съответно намаление" посочи инж. Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай