Атака от чужбина срещу пилешкото

Битка за пазара на Ирак може да е в основата на скандала, смятат от бранша

Атака от чужбина срещу пилешкото | StandartNews.com

София. Конкуренти от чужбина атакуват българското пилешко месо, като се опитват да създадат психоза, за да заемат пазарния дял на родните фирми, смятат от бранша. Именно икономически интереси стоят зад слуховете, че нашето пилешко е пълно с хормони, които объркват развитието на децата и предизвикват ранен пубертет, смятат производителите.

 

"Предполагаме, че атаката идва от фирми, които искат да влязат на нашия пазар и да изместят българските компании. Другата възможност е слуховете да се пускат от конкуренти, които искат да изнасят в държави, където ние сме силни", коментира Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България. Според него пилешката "бомба" едва ли е пусната от производители от страна членка на Европейския съюз.

 

"По-скоро става дума за наша съседна държава, която не е член на Евросъюза, но може слуховете да се пускат и от китайско лоби", казва Белоречков. По думите му е възможно войната срещу българските птицевъди да се води заради стабилните им позиции в Близкия изток и по-специално в Ирак. "Нашето месо се радва на добър прием в тази държава и е търсено и ценено. В същото време обаче има много апетити на други държави да заемат по-голям пазарен дял в страната", обосновава предположението си птицевъдът.

 

Ако проследим неговите разсъждения, най-логичният извод ще е, че атаката срещу българските пилета идва от Турция. Тя е наш съсед, произвежда големи количества пилешко, не е член на Евросъюза и е доста близо до Ирак. Дали наистина проблемите за нашите производители обаче идват от комшиите ни, няма как да бъде доказано.

 

"Кампаниите срещу нашето месо са периодични, през определено време се пускат слухове за проблеми при производството с цел да се разколебае доверието на потребителите. Тези кампании обаче се водят много по-ловко, отколкото можем да си представим", споделя Белоречков.

 

Въпреки сериозния шум, който се вдигна около слуховете, че пилетата у нас се инжектират с хормони, проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) доказаха, че те са напълно неоснователни.

 

Японци искат птиците ни

 

Делегация от Япония пристига у нас през седмицата, за да провери какви са възможностите магазините в Страната на изгряващото слънце да се внасят български птичи продукти. Това съобщи Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България. Освен в Япония българското пилешко има добра репутация в редица други държави. Изнася се в по-голямата част от Европа. Най-големите количества се доставят в съседните ни държави, най-вече Румъния и Гърция. Сериозен износ има и за Германия. Французите пък са почитатели на родното патешко месо и патешки черен дроб. Нашите пилета са добре познати и в Германия, Белгия и Испания, а сериозен пазар за тях има и в Близкия изток. В същото време нашите магазини предлагат и вносни продукти. Причината е, че българските пилета се продават предимно цели и не могат да се осигурят достатъчно количества за разфасовки. Затова се внасят основно черен дроб, крилца, бутчета.

 

Твърденията са абсурдни

 

Станислав Пукарев,
Маркетинг мениджър в компания за производство на пилешко месо


Твърденията, че пилетата се хранят или се инжектират с хормони, са нелепи и дори абсурдни. Подобни манипулации са ненужни, изключително скъпи, затова са и неизгодни за производителите. Самите производители у нас се чудят на кого е хрумнала подобна идея. Със сигурност не става дума за слух, който е пуснат от друг производител на пилешко, защото никой няма полза от подобни неверни твърдения. Въпреки атаката срещу българското пилешко месо засега поне не наблюдаваме отлив на потребителите и няма спад на търсенето на птичи продукти.

 

Хората са интелигенти, не повярваха на лъжите

 

Димитър Белоречков,
председател на Съюза на птицевъдите в България

 

Хората у нас са достатъчно интелигентни, за да не повярват на лъжите за инжектиране на хормони в пилешкото месо. Още повече, че тези, които лансираха идеята, бяха много неподготвени и това си личеше ясно. Всеки човек от бранша знае, че няма производител, който би изкарвал ежедневно 15 000-20 000 пилета, за да ги инжектира. Това е много скъпо. Друг всеизвестен факт е, че дори употребата на антибиотици при птиците клони почти към нула. Друго всеизвестно нещо е, че геномът на птиците е изключително добре изучен. Това позволява да се влияе лесно върху породите, така че бързо да се достигнат показателите като тегло, качество на месото и други, които се прецени, че трябва да бъдат променени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай