Асен Василев успокои народа. Компенсации, ако петролът скочи

Готови сме да дадем помощ на Израел

Асен Василев успокои народа. Компенсации, ако петролът скочи | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев успокои народа. Той заяви, че ако петролът драстично поскъпне заради новата война в Израел, ще се търсят компенсации за потребителите.

Финансовият министър заяви, че при повишаване на цените на петрола ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана.

“Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена е, ако тя важи за всички автомобили, в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители. Така че по-скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите”, обясни Василев.

“България ясно заяви подкрепа за Израел в тази ужасна ситуация. Ресурс за оказване на хуманитарна помощ в бюджета на МВнР и в централния бюджет има. Въпросът е конкретните министерства да се свържат с Израел, да се установи от какво имат нужда и ние ще го остойностим”, това заяви финансовият министър Асен Василев.

Той уточни, че с 3% бюджетен дефицит за следващата година ще влезем в Маастрихските критерии. „Движим се в разчетите, даже по-добре от месечните планове. Първо трябва да бъдат приети данъчните закони, лятото нямахме този лукс и това създаде напрежение. В момента НС е във ваканция, а е време да се гледат тези данъчни закони, така че най-вероятно ще има изместване на приемането на бюджета”, добави още финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай