"Армани" прави в Плевен фабрика за мъжки костюми

"Армани" прави в Плевен фабрика за мъжки костюми | StandartNews.com

Италианци имат интерес към производството на авточасти в България

Световният моден гигант "Армани" иска да направи фабрика за мъжка конфекция в България. Това стана ясно по време на среща на директора на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева с представители на компанията в Милано, където се провежда бизнес форум в рамките на "Дни на България на Експо 2015?. Концернът оглежда района на Плевен като потенциал за инвестиции. В момента проучват възможностите за осигуряване на квалифицирана работна ръка, обясни Захариева. От "Армани" искат да кандидатстват по различни програми за обучение на персонала. Те се надяват на подкрепа от държавата в това отношение. Мариета Захариева предложи на представителите на компанията да изпращат кадрите на обучение и в Италия. От "Армани" ще проучат и възможностите за кандидатстване по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за осигуряване на необходимото оборудване и технологии за фабриката.

Италия е важен пазар и партньор за България и сътрудничеството между двете страни се засилва, заяви Захариева по време на бизнес форума, на който участваха над 200 италиански фирми. За първите 6 месеца на годината има 5,2% ръст на стокообмена между двете страни, подчерта Захариева. Италианският бизнес има интерес към производството на авточасти в България, към концесионирането на пристанища, летища и модернизирането на железопътната инфраструктура. Захариева представи секторите, в които може да се засили износа на български продукти за Италия. Сред тях са био храните, производството на мед, вино, консерви, захарни и шоколадови изделия, млечни продукти и стоки на химическата промишленост. Интересни са още производството на лавандула и розово масло за козметичната и парфюмерийна индустрия.

---

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров подчерта на форума, че приоритетни сектори за насърчаване на чуждите инвестиции в България са високотехнологичния сектор, електрониката, електротехниката, информационните технологии, фармацевтичната индустрия. По негови данни Италия е на трето място като чуждестранен партньор за страната ни по стокообмен след Германия и Русия. Търговията между двете страни е над 4 млрд. евро. Досега италиански компании са инвестирали над 1,4 млрд. евро в България. В страната оперират над 1000 италиански фирми, които осигуряват над 25 000 работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай