Анализират с бизнеса последствията от заразата

Облекчават водния режим в Перник

Анализират с бизнеса последствията от заразата | StandartNews.com

С бизнеса правим анализ за пораженията, които коронавирусът нанася на икономиката. След 10 дни има съвет в Брюксел, посветен именно на тази тема. С влизането на вируса в Европа, нещата стават динамични. Това каза в интервю за Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че България е взела същите мерки, каквито са взели всички държави от ЕС. Може да има и следващи, ако се наложи, каза Караниколов.

Какъв е икономическият ефект от коронавируса? "Проблемът идва с влизането на този вирус в ЕС, при това при големи, стратегически наши партньори като Германия, Италия, Франция, Гърция - най-голям стокообмент имаме с тези държави в европейската общност. Към момента това, което се забелязва е проблеми при туризма, вероятно и транспорта, разбира се, ще пострада и малкият и среден бизнес. Ще се наблюдават и проблеми, които да в големите предприятия - индустриалните, каза Караниколов.И допълни: Най-важното в момента е да си защитим работниците,

По повод опашките пред болницата в Плевен той заяви, че ще се пренасочат сили към двете болници, в които са заразените с коронавируса – в Плевен и Габрово. Министерство на здравеопазването и здравната каса ще се подготвят с инструкции към хората, които не са здравно осигурени, подчерта още Емил Караниколов.

За водната криза в Перник министърът на икономиката заяви: „Обмисляхме облекчаването на водния режим в Перник още на 3-ти март, преди да има коронавирус у нас. Имах разговори с кмета и с областния управител на града. Аз подкрепям такова предложение”.

„Днес чакаме последния камион с последните 105 м тръби. Т.е. до утре или вдругиден трябва да сме ги приключили и да започнем дезинфекция. Пускаме водата от „Белмекен”, каза още той и допълни: „В момента Перник харчи между 22 и 25 000 куб.вода на денонощие. Ако пуснем и София, това не пречи и от язовир „Студена” да се пускат между 12 и 15 000 куб.”. „Язовирът в момента се пълни сериозно. Приветствам това решение. Природата го позволява”, заключи Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай