Понеделник,

Анализатор предрича отрицателни цени на петрола

От: Рачо Рачев -
292
Анализатор предрича отрицателни цени на петрола
A
A
A

С близо 60% се сринаха цените на петрола от началото на годината. Според анализатор те могат да паднат още много и дори да станат отрицателни, предаде money.bg.

"Цените на петрола може да станат отрицателни", написа Пол Сенки, управляващ директор в Mizuho Securities.

Пандемията зарази и замрази икономиките по света, а намаленото търсене и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия сринаха цените на черното злато. На петролния пазар дневно се търгуват по около 100 млн. барела. Сенки обаче смята, че пандемията ще намали търсенето рязко, което ще създаде дневен излишък от 20 млн. барела.

По думите му, "физическата реалност" на пазара е, че петролът се добива от земята и трябва или да бъде съхраняван някъде, или да бъде използван. Когато цената на съхранението стане достатъчно висока - или мястото свърши изобщо - компаниите може да плащат на клиентите за петрола.

Засега президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на Департамента по енергетика да се възползва от ниските цени и да купува петрол за попълване на резервите. Резервът на САЩ може да се попълва с по около 2 млн. барела дневно, което означава, че след около 4 месеца той ще бъде пълен.

Сенки не е единственият на Уолстрийт, който бие алармата за приближаващо наводняване на пазарите с петрол. Увеличеният добив от ОПЕК и Русия, заедно със сриващото се търсене, "водят до притеснения относно излишък, който може да запълни капацитета за съхранение по света", пише Франциско Бланч, стратег по суровините в Bank of America.

Той предупреждава, че създалата се ситуация може да увеличи запасите с 900 млн. барела само през второто тримесечие. Към момента светът има капацитетът да съхранява 1,5 млрд. барела.

Бланч обаче не смята, че цените могат да станат отрицателни. "В най-лошия сценарий цените на петрола могат да паднат между $10 и $20".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички