Понеделник,

Алибаба стана най-скъпата азиатска компания

От: Редактори -
310
Алибаба стана най-скъпата азиатска компания
A
A
A

Капитализацията на китайския интернет гигант "Алибаба груп" превиши 500 милиарда долара, което я извежда на първо място в Азия по този показател. Това съобщи днес японският вестник "Никей".

Анализатори на изданието отбелязват, че тенденцията за увеличение в цената на акциите на технологичните компании в азиатския регион ще се запази и през следващата година. Пазарната стойност на "Алибаба" в края на тази година възлиза на 570 млрд. долара, което е с 60 процента повече в сравнение с година по-рано. При "Амазон" увеличението на пазарната капитализация за последната година е 20 на сто.

В световния рейтинг "Алибаба груп" заема седмото място - на едно стъпало под Фейсбук с капитализация 588 млрд. долара. Тази година "Алибаба груп" извърши вторичен листинг на Хонконгската фондова борса, при който привлече 12,3 млрд. долара, уточнява БНР.

"Алибаба груп" е най-голямата китайска интернет компания, работеща в сферата на електронната търговия. Групата разполага със собствена електронна платежна система "Алипей" и има няколко дъщерни интернет платформи: "Алибаба", "Алиекспрес", "Тимол" и "Таобао", а също и дъщерни предприятия, занимаващи се с разработки в сферата на облачните технологии ("Алибаба клауд") и изкуствения интелект ("Ей Ай лабс").

По официални данни около 86 процента от приходите на "Алибаба груп" са от интернет търговия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията