Албена с впечатляващи финансови резултати. Международно признание

През 2022 година приключи първият 5-годишен период от Стратегията за устойчиво развитие на курорта

Албена с впечатляващи финансови резултати. Международно признание | StandartNews.com

През изминалата година приключи първият 5-годишен период от разработената и възприета през 2017 г. Стратегия за устойчиво развитие на “Албена” АД. Днес ваканционното селище генерира самостоятелно над 50% от консумираната енергия на годишна база, използвайки възобновяеми енергийни източници. На покривите на част от сградите в комплекса са монтирани фотоволтаични панели с обща мощност от 1.5 MW, а инсталацията за биогаз, част от дъщерната компания “Перпетуум Мобиле БГ” ЕАД, отдава допълнителни 2 MW мощност. Посредством интелигентна система за мониторинг, контрол и управление на енергийните потоци SCADA, купуваният от външни доставчици ток се доставя при възможно най-ниски пазарни цени, a 200 kWh батерия служи за балансиране на вътрешното потребление. Внедрени са също 1.5 MW слънчеви колектори за топла вода, както и 600 kW термопомпена инсталация.

Следвайки веригата на консумация, отпадъците в комплекса се събират разделно, като всички биоразградими остатъци - основно хранителни, се преработват в биогаз. Съгласно принципа “От фермата на масата”, и с помощта на дъщерното дружество “Еко Агро” АД, близо 60% от доставките на храна стават от собствени стопанства - телешко месо Black Angus, плодове, зеленчуци, вино и спиртни напитки, мед, плодови сокове и конфитюри, или от други местни производители. С това компанията допринася за постигането на климатична неутралност, част от ключовите действия по линия на Европейския зелен пакт. “От фермата до масата” подпомага и местната общност, въвлича я в каузата за опазване на околната среда, като вече има контрагенти, които осъществяват дейността си с напълно електрически транспорт, както и са инвестирали във ВЕИ. 

Граничейки с природен резерват “Балтата”, “Албена” АД отдава високо значение на защитата на биоразнообразието. Не е допуснато презастрояване в комплекса, а буферните зони на резервата се използват за природосъобразен туризъм, къмпинг и караванинг, конна езда, пешеходни и велотурове. Части от ваканционното селище са с напълно забранен достъп за автомобили, като през последните 5 години са инвестирани 750 000 лв. в електрически превозни средства, обслужващи комплекса. При реновация на хотели и ресторанти, мебелите и инвентарът получават нов живот, като биват дарявани на лечебни заведения, неправителствени организации, училища, или се продават на символични цени, с цел жизненият им цикъл да бъде продължен.

Като морска ваканционна дестинация, Албена се грижи не само за чистотата на морската акватория посредством собствена пречиствателна станция за отпадни води, но също за изворната минерална вода. В експлоатация е вътрешнофирмена лаборатория за контрол на чистотата на водите, като и за мониторинг на качеството на влизащите хранителни продукти. Концесията на трите сондажа с минерална вода с годишен капацитет от 2 млн м³ и с потенциал за бутилиране дава възможност да бъдат инсталирани чешми за питейна минерална вода, водещи до намаляване на използваната пластмаса. Системи за безплатна минерална вода са монтирани също в хотелите и ресторантите на комплекса.  В експлоатация са над 30 смарт водомера и система за наблюдение в реално време на част от водните потоци. За здравето и безопасността във ваканционното селище се грижи главен санитарен инспектор.    

Международно признание

За 26-а поредна година плажната ивица е удостоена с отличието “Син флаг”. Едноименната световна организация връчи и друга награда - международно жури излъчи най-добрите практики за управление на плажните зони, като Албена попадна в първата тройка по отношение на енергийния мениджмънт.

В началото на летен сезон 2023 5-звездният Maritim Hotel & SPA Paradise Blue спечели престижна международна награда от немския туроператор DER touristik. Сертификатът Red Star Quality Award 2022 се връчва за постигнато най-високо качество на хотелската услуга, като за основание се вземат предвид оценките на гостите, техните оплаквания, както и вътрешнофирмени проучвания на туроператора. Хотелът оглави и класацията за България на HolidayCheck.de, като високото отличие хотелът заслужи благодарение на общата си оценка 5,7 от 6,00 и 98% потребителска удовлетвореност. Сред наградените общо 9 места за настаняване, на 5 място е и хотел Gergana 4*. Той спечели също сертификат „Partner of excellence” от немския туроператор Schauinsland Reisen. Това го отрежда сред 25-те най-добри ваканционни хотела в света, предлагани от туристическата компания. Сред останалите отличени от туроператора хотели със сертификат „Top hotel partner 2022” се нареждат Maritim Hotel & SPA Paradise Blue 5*, Flamingo Grand Hotel & SPA 5* и Kaliakra Beach 4*. В края на изминалия летен сезон Maritim Hotel Amelia 5* привлече вниманието на специалистите от онлайн платформата HolidayCheck.de, постигайки най-високата оценка 6,00 от 6,00 и 100% потребителска удовлетвореност.

Инвестиционна програма и финансови показатели

През изминалите 12 месеца са извършени капиталови разходи в размер на над 10 млн. лв. Инвестиционната програма включва основен ремонт на хотел Ralitsa Superior, който от това лято работи под марката Calimera, част от немския туроператор DERTouristik и концерна REWE Group. Изцяло обновен е и Flamingo 4*, отговарящ на стандартите на скандинавския туроператор Nordic Leisure Travel Group, издържан в изчистен нордически интериорен дизайн. Изградено е ново открито баскетболно игрище с настилка от полипропилен, извършени са текущи ремонтни на хотели и ресторанти, инфраструктура, облагородяване на зелени площи и др.   

Що се отнася до финансовите показатели, “Албена” АД завършва фискалната годината с нетна печалба в размер на 992 000 лв. За периода дружеството е реализирало приходи от основна дейност в размер на 68 882 000 лв. Активите на компанията възлизат на 591 920 000 лв., а собственият капитал e 481 078 000 лв. Положителни финансови резултати показват и част от дъщерните дружества. Печалба в размер на 202 000 лв. отчита официалният туроператор на курорта „Албена Тур“ ЕАД. 284 000 лв. е спечелило строителното дружество “Еко Строй” АД, а фирмата за управление и отдаване под наем на офис помещения “Идис” АД - 450 000 лв. Земеделската компания “Еко Агро” АД е реализирала 695 000 лв. печалба, а туроператорът “Фламинго Турс”, опериращ на немския пазар, съответно 57 000 лв. Компанията за производство на възобновяема енергия от биоразградими отпадъци „Перпетуум Мобиле БГ“ АД е генерирала положителен финансов резултат в размер на 70 000 лв., а фирмата за изграждане, управление и логистично обслужване на недвижими имоти „Тихият кът“ АД носи печалба от 26 000 лв.

Съвет на директорите и изплащане на дивиденти

Общото събрание на акционерите в “Албена” АД гласува преизбирането за нов 5-годишен мандат на Борда на директорите. В него влизат Красимир Станев - изпълнителен директор на компанията; Маргита Тодорова - директор “Маркетинг и продажби”; адв. Миглена Пенева - старши съдружник в Адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко.“; д-р Пламен Димитров - президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България; дружеството “Ди Ви Консултинг” ЕООД, представлявано от Даниела Петкова. Акционерите одобриха и изплащането на годишен дивидент в размер на 0,11 лв. на акция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай