Защо Абрамович разпродава акции

Кремъл натиска руския милиардер да финансира изграждането на високоскоростния път Москва-Казан

Защо Абрамович разпродава акции | StandartNews.com
Пусна на борсата дялове от „Норилск никел“, „Евраз“, освободи се от руския Първи ТВ канал Кремъл притиска руския милиардер да финансира изграждането на високоскоростния път Москва-Казан


Милиардерът Роман Абрамович разпродава "на пожар" акции от свои компании. Преди дни той и съдружникът му Александър Абрамов изтъргуваха 1,25% от книжата на „Норилск никел“ на Московската фондова борса, съобщи Forbes. Предлаганата цена бе 13 450 рубли на акция, при котировки от 14 380 рубли. Продажбата бе извършена от  Кипърската компания Crispian Investments Limited на Роман Абрамович и съдружника му Абрамов.
Разпродаването на 2,7 милиона акции от “Норил никел“ на 13 март, и то толкова спешно,  породи спекулации и слухове, които се подсилиха и от факта, че милиардерът прие цената на една акция да е със 7.5% по-ниска от пазарната.
В началото на март Абрамович продаде на ВТБ и своите 20% от руския телевизионен Първи канал, които бе закупил през 2000 г. от покойния вече олигарх Борис Березовски.  На 18 март стана известно също, че за продажба са обявени и неговите акции в металургичния концерн Евраз. Тази сделка също ще стане чрез ускорена процедура.  
Рудодобивната и металургична компания Евраз е сред най-големите производители на стомана в света. Тя има активи в Русия, САЩ, Канада, Чехия, Италия и Казахстан. В момента Абрамович притежава 30,5% дял в Евраз.
Междувременно наскоро

милиардерът вдигна цената и на притежавания от него британски футболен клуб „Челси"

който той отдавна се кани да продаде. Както твърди в. „Таймс“, руският милиардер е обвил 2,5 милиарда паунда като продажна цена на клуба.
Според авторитетния вестник, най-богатият в момента британец сър Джим Ратклиф с 21 милиарда паунда състояние, ще направи нов опит да купи „сините“, което не успя да стори миналото лято. Преди време Джим Ратклиф обяви, че не е готов да даде за „Челси“ 2,5 милиарда паунда и посочи, че клубът се нуждае от нови инвестиции. Стана известно също, че  Абрамович се е отказал от планиран ремонт на стадиона „Стамфорд Бридж“ заради проблеми с визата му за пребиваване във Великобритания.

Въпросът, който си задават анализаторите, е защо Абрамович разпродава активи?

Предположенията са две – заради опасения от санкции срещу Русия след отправените през 2018 г. обвинения на британските власти срещу Кремъл, че стои зад извършен опит за покушение с отровно вещество срещу бившия двоен агент Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, или че в случая може би имат пръст руските тайни служби.  Дмитрий Песков, говорителят  на президента Владимир  Путин, заяви, че руските власти нямат информация за продажбите и че Кремъл не коментира ситуации, свързани с действията на руските инвеститори в чужбина. "Това не е известно в Кремъл и ние не проследяваме пътуванията на нашите предприемачи", каза Песков.
Абрамович, който е на 11 място в списъка на най-богатите хора и според последни данни на "Форбс",

състоянието му е 12,4 милиарда долара

през април 2018 г. бе включен в "Кремълския списък" за санкции на министерството на финансите на САЩ. А през юли същата година той не получи подновяване на своята британска виза и трябваше спешно да поиска гражданство в Израел. На което има право, защото е от еврейски произход. Абрамович получи израелски паспорт и си построи къща в Тел Авив. Така той стана най-богатият израелски гражданин.
Полученият от него израелски паспорт дава право на приносителите му да влизат свободно без виза в 147 страни, включително във Великобритания. Но въпреки това, както коментира адвокат Ели Жервиц в разговор с руската емисия на Би Би Си, израелският паспорт не е 100% гаранция, че притежателят му ще бъде допуснат в Обединеното кралство. "Окончателното решение винаги се взема от граничната охрана. Споразумения между държави, като например между Израел и Великобритания за безвизово влизане на гражданите, са рамкови и не гарантират автоматично влизане в кралството на всеки гражданин на някоя от тези страни", подчертава адвокатът. Известно е, че израелците във Великобритания не могат да учат или работят там без специално разрешение.
Според руски медии, освен очакването да попадне под нови санкции от страна на САЩ, друга причина милиардерът да разпродава така спешно активи, е заявеното от властите намерение именно Абрамович да финансира изграждането на високоскоростен път Москва-Казан. Общата стойност на проекта е 15.1 милиарда долара, колко от тях ще плати олигархът - не е ясно. Парите на Абрамович ще затворят дупка във финансирането на високоскоростната железопътна линия, в която китайските инвеститори са отказали да влагат средства два пъти през последните три години. Проектът, чиято стойност се оценява на 1,7 трилиона рубли, изисква около 1 трилион инвестиция. Балансът - 700 милиарда - държавата е готова да осигури от бюджета.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай