Ферма пести ток с мляко и слънце

 Ферма пести ток  с мляко и слънце | StandartNews.com

Учени от Тракийския университет създадоха новата технология, финансирането е от Норвегия

 

Само 790 лв. месечно са сметките за топла вода и отопление в работните помещения в първата биокравеферма в село Добродан, Троянско. Фермата на Росица и Иван Данчеви е сред трите млечни ферми, в които вече от година работи иновативна комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, финансиранa по линия на българо-норвежката програма, изпълнявана съвместно с фондация "Биоселена". Другите две ферми, стопили значително сметките си за топла вода и отопление с придобивката, са в Пловдивско и Разградско. Инсталацията използва топлината на млякото, която се отделя при неговото изстиване, слънчева енергия и екологични пелети. Нейни автори са учени от Тракийския университет - доц. Рашко Георгиев и доц. Кънчо Пейчев. Иновативната технология вече е доказала предимствата си. Фермите разполагат с повече топла вода, а сметките им за електричество са намалели значително.

"Всяка година животновъдите ще намаляват с около 70% разходите си за ток, което е около 2000 лв. годишно", посочи доц. Рашко Георгиев. До монтирането на инсталацията в био кравефермата им семейство Данчеви са плащали по 2733 лв. на година за ток. Сега обаче годишната сметка е с 1943 лв. по-ниска. 55,7 на сто от добитата от инсталацията евтина енергия идва от пелетите, 34,7 на сто е от слънцето, а 9,6% са от топлината на млякото. Стопаните използват тази енергия за подгряване на вода и за отопление на битовите помещения. Инвестицията е 22 хил. лв., но семейство Данчеви са се включили с 6 хил. лв. Останалата част от сумата са набавени по линия на норвежкия финансов механизъм. Фермата на семейство Данчеви е първата сертифицирана био ферма за краве мляко в България. В нея се отглеждат 110 млечни крави, 75 млади разплодни животни и 68 телета за угояване. Годишно фермерите добиват около 524 537 кг сурово мляко. В стопанството се трудят Росица. Иван, 20-годишния им син Диан и четирима работници. Стопанството разполага и с 600 дка естествени ливади и пасища и 600 дка фуражни култури. Иван Данчев основава фермата си преди 15 г., а през 2003 г. се захваща с биоземеделие.

"С обич започнахме всичко. Животът на един кравар без мерак е недраг", категоричен е Иван. Той разказва, че продава продукцията си на преработватели, които произвеждат био сирене, кашкавал, кисело мляко и дори плодово кисело мляко от нея. Стопанинът е категоричен, че няма проблем с реализацията на продукцията си и всичко се изкупува. Парите за нея обаче идват със закъснение от 2-3 месеца. "Веригите бавят плащанията и парите не стигат навреме до нас", оплаква се фермерът. Затова Иван обмисля продажби на фермерските пазари в страната. За това настоява и сина му Диан. "Ако иска - нека да опита, да не трошим мерака на младите", смее се Иван. Той се хвали, че синът му помага изключително много в семейното стопанство и не е мързелив. "6-годишен се качих да карам трактор и може да се каже, че оттогава помагам на родителите си. Харесва ми", казва Диан.

"Изключително съм доволен от инсталацията. Вече не е нужно да ходя цял ден като огняр и да хвърлям въглища. По-чисто е и имаме повече топла вода", така изказва задоволството си от придобивката биофермерът Иван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай