50 млн. евро за хранилище за радиоактивни отпадъци

50 млн. евро за хранилище за радиоактивни отпадъци | StandartNews.com

1,1 млрд. евро ще струва извеждането от експлоатация на I-IV блокове в АЕЦ "Козлодуй"

50 млн. евро е индикативната стойност за изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско и средно радиоактивни отпадъци (НХРАО). Това съобщи Ира Стефанова от ДП "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), ръководител на проекта. Конкурсът за избор на изпълнител вече е обявен, а крайният срок за подаване на оферти е 23 април. Парите за изграждането на НХРАО са основно от Международния фонд "Козлодуй" и частично - от националния фонд "Радиоактивни отпадъци". НХРАО ще бъде изградено след продължително анализиране на 76 потенциални площадки на територията на цялата страна, обясни Ира Стефанова. Избраната площадка "Радиана" е в района на с. Хърлец, близо до АЕЦ "Козлодуй", допълни тя. Надяваме се конкурсът за избор на изпълнител на изготвения технически проект на бъдещото НХРАО да приключи в началото на 2016 г., а самото изграждане на обекта да започне през март-април догодина, каза Стефанова. Първият етап от хранилището трябва да бъде завършен през 2021 г. В НХРАО ще се съхраняват средно и ниско радиоактивните отпадъци от демонтирането на четирите спрени от експлоатация малки реактора на АЕЦ "Козлодуй".

Националното хранилище ще бъде изградено по най-съвременните технологии, които прилагат Франция и Испания в техните хранилища. На 10 март ДП РАО публикува официалните обявления за предстоящите обществени обсъждания на Доклада за ОВОС на бъдещото НХРАО. Те ще се проведат в 11 населени места, попадащи в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй" между 16 и 30 април.

342,41 млн. евро засега не достигат за извеждането от експлоатация на I-IV блокове на АЕЦ "Козлодуй", каза изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров. Общата сума за безопасното извеждане от експлоатация на четирите малки реактора е 1,107 млрд. евро, обясни Петров и допълни, че основната причина за финансовия недостиг е предварителното спиране на III и IV блок. Пропуснатите ползи от това са 1,164 млрд. евро, поясни Дилян Петров. Крайният срок за извеждането от експлоатация на 4-те малки блока е 2030 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай