5 трика, за да харчим повече в магазина

Защо пълним количките без да сме имали такова намерение?

5 трика, за да харчим повече в магазина | StandartNews.com

Учудвали ли сте се, че понякога влизате в магазина с идеята да купите само едно определено нещо, но без да усетите, пълните количката. Как става това? Всъщност търговците си имат някои тайни, които прилагат, за да печелят повече и да предизвикат интереса на купувачите. Вижте някои трикове, които използват, пише Монитор:

Количките са по-големи

Търговските колички са били изобретени през 1938 г., а през последните 40 години площта на обикновената количка се е удвоила. И почти винаги те са много по-големи, от „потребителската кошница“ на средно-статистическо семейство. Ако ние бутаме полупразна количка, то на подсъзнателно ниво у нас възниква желанието да я напълним. В резултат купувате повече храна, отколкото ви е необходима. Ето защо, ако не искате дълго време да обикаляте из магазина, то по-добре вземете кошница. Така с един куршум ще убиете два заека: ще спестите пари, а пазарската ви чанта ще бъде по-лека.

Карат ни да се чувстваме гладни

В много супермаркети сладкишите са на входа. Миризмата на прясно изпечени сладкиши няма как да не ни изкуши. Някои супермаркети пък залагат на малки рафтове, където предлагат на потребителите да опитат този или онзи продукт. Винаги учудващ е броят на хората, които купуват стоки само защото се чувстват задължени или гладни. Не забравяйте, че не дължите нищо на никого и за да избегнете „гладното“ пазаруване, по-добре закусете преди да отиде до магазина.

Създават илюзията, че плодовете и зеленчуците са свежи

Учените са изследвали силата на волята на купувача. Оказало се, че е достатъчно да дадеш на човека възможност първо да направи това, което, според него, „е добро“, след което той започва активно да излиза извън рамките на собствените си граници. Ето защо собствениците на супермаркети подреждат полезните плодове и зеленчуци точно на входа: колкото повече пари купувачът изхарчи за полезни продукти, толкова повече нездравословни храни като бира и чипс ще закупи.

Залагат на промоциите

Изглежда, че потокът на промоциите е просто неизчерпаем. Купете един шампоан и втори ще получиш подарък. Голяма сделка! Но преди да купите шампоана, помислете  дали имате нужда от него, или ще събира прах в течение на 3 месеца? Купуването на два продукта на по-ниска цена, вие печелите малко, но увеличавате оборота на продажбите в супермаркетите. Също така при намалени цени обикновено продават стоки на ръба на срока на годност.

Дребни неща покрай касите

Абсолютно всяка каса е обградена от стелажи с бонбони, газирани напитки, списания и други малки неща, които иначе не бихте си помисли да си купите. Служителите слагат лесни за вземане неща близо до касите като „импулсивни стоки“, които можете бързо да грабнете и да метнете в количката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай