5 бона заплата у нас, търсят спешно хора

В кой град е обявата

5 бона заплата у нас, търсят спешно хора | StandartNews.com

Хотелиери и ресторантьори по Северното Черноморие са принудени да наемат работници от Индонезия и Индия, защото няма достатъчно желаещи българи за летния сезон. Студентите, които изучават туристически специалности, все по-рядко искат да работят в бранша.

Заради липсата на желаещи да работят в туризма, от бранша доскоро са разчитали на кадри от Източна Европа. Войната в Украйна обаче е затруднила и този процес. Хотелиерите сега трябва да търсят работници и от по-далечни части на света, информира БНТ.

Към момента от Бюрото по труда във Варна са обявили 700 свободни работни места за кадри в туризма. Най-много се търсят камериери и сервитьори. Другите свободни позиции са за бармани, готвачи и администратори на рецепция. В сезонните търговски обекти се търсят продавачи. Какви са причините за липсата на кадри в туризма?

Според хотелиерите, късият летен сезон принуждава много от българските работници да търсят реализация там, където има постоянна заетост.

"Заради пандемията туризмът загуби много ценни кадри, които по неволя се принудиха да се преквалифицират и започнаха на други работни места. За съжаление, тези кадри няма как да ги върнем", категоричен е Станислав Стоянов, хотелиер.

"Аз забелязвам и нежелание дори да трупат опит по време на сезоните. По наше време търсихме връзки, за да си намерим работа, сега трябват огромни връзки, за да убедиш някой да отиде да работи на сезонна работа", каза проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

Според експертите, решението на проблема с кадрите е в ръцете на бизнеса.

"Да оставят повече хора на целогодишна работа, с целогодишни заплати, по този начин да сформират стабилни екипи от знаещи и можещи, които през сезона ще сформират екипи, така че да се работи за удоволствие", отбеляза проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

От Бюрото по труда във Варна отново ще организират трудова борса, на която работодатели и безработни сверяват очакванията си.

Очаква се през тази година един хотелски администратор да получава заплата между 1300 и 1500 лева. Редовите готвачи ще вземат до 2500 лева на месец, а главните готвачи над 5000 лева, пише Петел.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Гост
преди 1 седмица

1300 и 1500лв са твърде малко за администратори и камериериерки В София получават 1800 -1900 и храна когато си на работа

Откажи
rebel.x
преди 1 седмица

Аз работя като администратор в градски хотел във Варна района на ЖП гара Варна на график 12 часа работиш 12 почиваш работна заплата 1000 лв чисто никой нормален няма да се хване на тази работа аз просто съм студент и по принуда така че сезона е 3-4 месеца после зимата си безработен във Варна няма друго припитание освен туризъм и търговия

Откажи
Стефан
преди 1 седмица

С тези смешни заплати, ол инклузив, работно време ( неясно).... Завършил съм туризъм в Варна, владея 6 езика последно когато работих на нашето черноморие беше 2008 ... за 2-3 месеца сезон бих очаквал заплата която да равна на поне 6 месеца... В Германия договора ми е за над 2500 еур , без бакшиш, 30 дни отпуска платена,13 заплата, великденски и коледни бонуси. Как да дойда в България?

Откажи
Анонимен
преди 1 седмица

Ами не идвай!2милиона ,като теб няма да се върнат.Всеки се спасява ,както може ,пазарна икономика.

Откажи
НеГлупак
преди 1 седмица

Вземете под внимание, че става дума за 5 бона на сезон, а не на месец. Преди да изпратите празноглавите си тунинговани дъщерички с маникюр на "Баба Яга", наивно вярващи, че само защото са "красиви", ще им дават по 5 бона на ден.

Откажи
Ннннн
преди 1 седмица

На месец пише

Откажи
Здравко
преди 1 седмица

Най-големият проблем на България са ниските заплати.Нека вече всички светила и умове на икономиката и политиката у нас да го разберат.И да спрат да повтарят, че сме мързеливи и не работим ефективно.От 20 години живея и работя в чужбина.Много сме си работници, даже.Само,че искаме добро заплащане.Оправете заплатите и България отново ще стане 8 млн.,и няма да търсите хора от вън.

Откажи