40 лв. коледни за 1,3 млн. пенсионери (ОБЗОР)

Бойко отиде на крака при финансовия министър, за да поиска помощта за възрастните

40 лв. коледни за 1,3 млн. пенсионери (ОБЗОР) | StandartNews.com

Режат парите от пътища, ковчежник №1 иска и допълнителни мерки за спестяване

София. По 40 лв. отгоре ще получат през декември възрастните хора с пенсия до 286 лв. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с финансовия министър Владислав Горанов. Борисов лично отиде на крака при финансист номер 1 във вторник, за да поиска от него да се намерят необходимите средства. Общата сума, която кабинетът ще отпусне на заседанието си днес, е 50 млн. лв. Жестът ще засегне 1 300 000 възрастни хора.

"Поех ангажимент да дадем по 40 лева на пенсионерите с пенсии до 286 лева, колкото е линията на бедност през 2015 г.", обясни Борисов. Постановлението ще бъде изготвено от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който бе най-големият поддръжник на коледните бонуси за пенсионерите. Преди дни обаче финансовият министър Владислав Горанов побърза да отрече възможността от добавка към пенсиите.

След срещата си с премиера Горанов обясни, че е поискал Борисов да поеме ангажимент към него, че ще го подкрепи в "някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., така че да излезе общата сметка след актуализацията. Необходимите 50 млн. лв. за коледни бонуси са дошли от орязване на административни разходи, отлагане на някои инфраструктурни проекти и от спестявания по трансфери към Държавното обществено осигуряване и от лихви по плащания от бюджета. Кои точно инфраструктурни проекти ще бъдат отложени Горанов обясни, че ще се реши на по-късен етап. На въпрос дали ще се орежат пари от МВР, Горанов отговори, че е последният човек, който би защитил експанзия на разходите във ведомството. "Принудени бяхме да увеличим бюджета на МВР със 130 млн. лв. заради новия закон, който влезе със задна дата от началото на т.г.", посочи Горанов. Допълнителните средства ще гарантират заплатите на служителите до края на годината.

Баланс между човещината и бюджета. Така в парламента депутатът от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова определи жеста за коледните бонуси. "На фона на милиардите, които ще отидат за покриване на допълнителния дефицит, 50 милиона за пенсионерите ще се крият в окръгленията", поясни Стоянова. Тя и колегите й в парламента вчера повече от 4 часа дебатираха актуализацията на бюджета на първо четене. Следобед тя бе приета с гласовете на ГЕРБ, АБВ и реформаторите. От БСП и "Атака" гласуваха против. 26 депутати от ДПС се въздържаха. От ПГ на БДЦ също гласуваха "въздържал се".

Заслужават го

Бойко Борисов, премиер

Бях възложил на финансовия министър да огледа къде може да съкратим от инфраструктурни проекти и от администрация, за да дадем на българските пенсионери. Те го заслужават. 50 млн. лв. не са малко пари в тази криза. Заради това пагубно управление сега милиарди заделяме, за да спасяваме банки. Абсолютно са прави пенсионерите да кажат: Коледа как ще посрещнем?!

Ще режем още

Владислав Горанов, финансов министър

Поисках от Борисов да ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестявания в отделни системи до края на годината, за да излезе сметката с актуализацията на бюджета. Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения. Включително и от прословутата публична инвестиционна програма на предишното управление, която е със съмнителна ефективност.

Служебният кабинет е виновен за финансите

"Няма спор по необходимостта от актуализацията на държавния бюджет. Политическият спор е за нейните параметри". Това заяви от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му интерпретациите за причините са основно две: оптимистични прогнози за приходната част, приет от предишните управляващи, и необходимостта от емитиране на нов външен дълг заради напрежението в банковата сфера и по-специално за покриването на гарантираните влогове в КТБ. "Ние от ДПС поехме своята политическа отговорност за първата основна първопричина за актуализацията на бюджета, признахме, че било по субективни или обективни причини, има дисбаланс между приходи и разходи и това предполага да се актуализира бюджетът, защото дефицитът обективно ще се окаже по-висок от планираното", каза Местан. Но припомни ясно, че кабинетът "Орешарски" е харчил на 46% от план-сметката към шестмесечието и не си е позволявал прекалени харчове. "Служебният кабинет, който вече бе известен за влошените показатели на приходната част, съобразили се с тази тенденция, или обратно - изразходи 300 милиона лева над планираните. Чия е отговорността на това: отново ли на предишните управляващи?", запита Местан. По думите му това е и причината ДПС да гласува "въздържал се". "Не само защото не сме съгласни с конкретните параметри на актуализация, а и защото в мотивите не е отбелязана отговорността на служебния кабинет за дефицита, за свръхразходите на този кабинет, в това число и непланирани разходи", посочи той.

Москов: Ще плащаме за резултат, не за услуга

Здравният министър готви пакет от мерки, за да няма актуализация на касата и догодина

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се зарече да внесе пакет от нормативни мерки за реформа в Националната здравноосигурителна каса, така че догодина да не се налага пак да трябва да се актуализира нейният бюджет. "Започваме пътя, по който системата на здравеопазване и финансирането й преминава от заплащане на услуга към заплащане за резултат", обеща той. И предупреди, че това не е път, който може да бъде извървян за една година, за шест месеца или за два месеца.

Пакетът от мерки ще е на база Доклада за здравето на нацията. "Целите на този пакет от мерки - краткосрочни и средносрочни, ще бъдат ясната финансова прогнозируемост на сектора, тоест невъзможността аз или някой мой друг колега, защото опашката върви бързо, да се изправи пред вас в средата или в края на следващата година да каже, че трябват още едни 100, 200, 300 милиона за актуализация. Ще направим това и се надявам, че аргументите на кабинета ще бъдат достатъчно убедителни, за да може да получи пълноценна подкрепа", заключи д-р Москов. Междувременно в отговор на въпрос здравният министър бе категоричен, че забраната за тютюнопушене на закрито остава. И макар да е заклет пушач, намекна, че нормативната база може да бъде затегната.

Безплатна ваксина за деца и възрастни

Противогрипната ваксина да стане безплатна за възрастните над 65 години, децата и хората с хронични заболявания, а държавата да покрива разходите за ваксинацията им. Това предвижда Национална програма за профилактика на сезонния грип, която чака одобрение в Министерски съвет. Около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз, обявиха експерти на пресконференция, в която участва и проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) "Проф. Иван Киров" и председател на Българското дружество по инфекциозни болести. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, които имат придружаващи хронични заболявания, обясниха специалистите.

101 млн. евро за туризъм от Брюксел

101 млн. евро за облагородяване и маркетинг на туристическите атракции ще може да усвои страната ни до 2020 г. по ОП "Региони" в растеж. Правителството одобри проекта на програмата, като се очаква Европейската комисия да й даде зелена светлина до края на годината. Освен за туризъм в нея са предвидени и инвестиции по още 7 приоритетни оси. Най-много пари ще могат да усвоят общините за устойчиво и интегрирано градско развитие - 840 млн. евро. Средствата ще са достъпни за най-големите общини, като по-малките ще могат да кандидатстват за 106 млн. евро по оста за подкрепа на периферни географски области най-силно засегнати от бедност, а най-малките - по Програмата за развитие на селските райони. В новата ОПРР са предвидени 115 млн. евро за образователна, 83 млн. евро за здравна и 51 млн. евро за социална инфраструктура. 194 млн. евро страната ни ще може да използва за обновяване на пътища, а 52 млн. евро по програмата са за техническа помощ. Вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният министър Лиляна Павлова и екоминистърът Ивелина Василева преговарят в Брюксел за по-бързо отпушване на евросредствата.

София с повече пари за сигурност

Парите за сигурност в бюджета на Столичната община се увеличават с 31%. Средствата ще отидат за създаване на втори екип към Звеното за бързо реагиране и за довършване на системата за контрол на реките. 3 млн. лева пък са предназначени за монтиране на видеонаблюдение в школата и детските градини, а Общинска полиция ще нарасне от 110 души на 144. Това стана ясно след първото обсъждане на финансовата рамка на местната управа. Вчера кметът Йорданка Фандъкова се срещна с Консултативния съвет по бизнес към кметството.

"Обсъжданията на бюджета за 2015 г. вече започнаха, ще има дебати и с политическите сили в общинския съвет, и с гражданите, защото това са парите, с които трябва да отговорим на очакванията на софиянци за по-добър живот", заяви Фандъкова. Тя подчерта, че се надява спрените оперативни програми да се отпушат, за да продължи еврофинансирането на големите проекти в столицата. "Досега сме изградили 13 км метро и е много важно да се започне строителството на третия лъч на подземната железница", допълни Фандъкова. Другият проект с еврофинансиране е системата за RDF горивото от отпадъци, с което ще се захранва столичната Топлофикация. Столичният кмет поясни, че в бюджета за догодина са заложени пари за строежа на осем нови детски градини и за довършването на други пет.

Предстои и откриването на новото школо в Кремиковци. Предвидени са 74,4 млн. лева за строеж и ремонт на улици, както и 2,5 млн. лева за ново улично осветление и още милион за ремонт на съществуващото. 1,465 млн. лв. са предвидени в работната рамка на бюджета за следващата година на кметството. От тях 558 млн. лева са собствени приходи. 705 млн. лева са заложени в капиталова програма, като делът на европейските средства е над половината - 391 млн. лв. "За хората е важно, че местните данъци и такси ще се запазят в сегашните нива и няма да се вдигат", каза още Фандъкова. Тя коментира, че промяната на методиката за изчисляване на такса смет, която досега ставаше на база данъчна оценка на имота, трябва да се прави много внимателно, без прибързани действия по темата.

Нинова: Да има и великденски!

Подкрепяме правителството в решението за коледни добавки на най-бедните пенсионери. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова. И подчерта, че практиката за празничните добавки за възрастните хора е била въведена по време на предишното управление. Дано управляващите намерят начин да осигурят и великденски, отбеляза Нинова. Жените да се пенсионират на 60 години и 8 месеца и с трудов стаж 34 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца и с трудов стаж 37 години и 8 месеца. За това настояха от БСП чрез промени в Кодекса за социално осигуряване. "Предлагаме да продължи това замразяване, което ние предложихме в тази година и благодарение на което около 15 000 можаха да получат право на пенсия", заяви още Нинова. Социалистите отново настояват за т.нар. гъвкаво ранно пенсиониране, според което хората да могат да се пенсионират и ако не им достигат 2 години стаж или възраст. При това положение пенсията ще е по-ниска.

По-високи заплати за редови общинари

Община Сливен вдига заплатите на своите служители, които не са началници. "Минималното възнаграждение вече става 480 лева", обяви пред журналисти зам.-кметът по финансите Румен Андонов. Увеличение за длъжностите от началник-отдел нагоре обаче засега няма да има. Всеки зам.-кмет и директор на дирекция трябва да направи предложение за това с колко ще бъдат стимулирани неговите подчинени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай