30 лв. отгоре за парно от Нова година

30 лв. отгоре за парно от Нова година | StandartNews.com

София. По около 30 лв. повече на месец ще плащаме за парно от Нова година, ако се сбъдне прогнозата на "Булгаргаз" за цената на природния газ от 1 януари. Компанията очаква от началото на 2012 г. 1000 куб. метра синьо гориво да струват 699,05 лв. без ДДС, което е скок от 17,61%.

Официалното предложение ще бъде внесено за разглеждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулирне след месец. Ако прогнозата се запази и "Булгаргаз" поиска 17,61% поскъпване на газа, а регулаторът го одобри, това ще се отрази сериозно и на цената на парното. При различните топлофикации между 70 и 80% от цената за абонатите се дължи на синьото гориво. Така парното ще поскъпне с 12-15%.

При средна сметка за парно от около 200 лв. за януари, който е най-студеният месец и съответно с най-голямо потребление на топлоенергия, фактурата на повечето домакинства ще скочи с около 30 лв. С предишните скокове на цената на парното сметките за януари ще бъдат с около 20% по-високи от същия месец на миналата година.

Основната причина за прогнозата за сериозно поскъпване на газа е, че през 2011 г. ДКЕВР на четири пъти утвърди по-ниски от предложените от "Булгаргаз" цени, като разликата е общо 14,49%, обясниха от дружеството. Съществува възможност и за по-малко поскъпване на газа от 1 януари. Наскоро "Газпром" обяви, че е възможно от 2012 г. да преразгледа цените на синьото гориво за Европа. За какво намаление става въпрос обаче не е ясно.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай