25 млрд. лв са постъпленията в НАП за 2020

Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките

25 млрд. лв са постъпленията в НАП за 2020 | StandartNews.com

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2020 година, съобщиха от НАП.
Това е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от предходната 2019 г., отчитат от НАП. Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от приходната агенция. Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5 на сто спрямо предходната, допълват от ведомството.

Още по темата: Данъчните събраха 100 млн. повече за 2020

През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 3,7 млрд. лв. от данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност са 7,6 млрд. лв.
Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като от тях 6,3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. - за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
"2020, освен всичко друго, се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това", казва по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай