Петък,

17 плажа с безплатни чадъри у нас / ОБНОВЕНА/

От: Редактор -
A
A
A

От 132 плажа, с които имаме договори за наем и концесии, 17 плажа ще бъдат с нулеви цени, това съобщи преди малко министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг.

Останалите варират от 1 до 5 лв. към момента. Нулевите цени са на Каваците Юг и Каваците - Север, Елените, Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-Юг, цитира тя част от безплатните плажове.

Подготвили сме информация и за областите Добрич, Варна и Бургас какви са цените. Златни пясъци например ще бъде на 2 лв., което е най-сериозно намаление за национален курорт.

На Слънчев бряг цените навсякъде ще бъдат по 4 лв. На Албена - 1лв., на Балчик - по 1,50 лв., на Созопол са между 3,50 и 4 лв., Като цяло цените наистина са много намалени. За това се надявам това допълнително да стимулира българите да предпочетат родните курорти, поясни Ангелкова.

Сред ивиците, които са избрали нулеви цени са Каваци - Юг, Каваци - Север, Елените, ММЦ - Приморско, Царево - Централен, Ахелой, Обзор - Юг", уточни министърът на туризма.

Плаж "Златни пясъци" пуска всяка от двете екстри за по 2 лв., а ивиците в Слънчев Бряг по 4 лв. На плажа в Албена за чадър и шезлонг ще плащаме по 1 лев, в Равда по 2 лв, в Балчик по 1,5 лв, а в Созопол ивиците ще работят на цени от 3,50 до 4 лв.

Всички концесионери и наематели ще бъдат компенсирани реципрочно, в съответствие с това с колко са намалили цените.

 Концесионерите и наемателите нямат право да предлагат други цени от предварително заявените. В противен случай ги очакват солени санкции.

За първо нарушение глобата е 50 000 лева, а при повторно нарушение – 100 000 лева, достатъчно сериозно основание за спазване на закона, посочи Ангелкова. Тя допълни, че концесионерите които са платили изцяло в аванс таксите за този сезон, ще бъдат компенсирани през следващата година. Сезонът тази година ще бъде изключително труден, предупреди Ангелкова.

"Ние сме в една изключително тежка ситуация за сектора и никой по никакъв начин не е планирал, че това лято ще протече по този начин. През януари месец калкулирахме ръстове от 10%, а няколко месеца по-късно се опитваме да минимизираме разходите, защото това е крайната ни цел.

За нас е много важно да привлечем колкото се може повече туристи, както от вътрешния пазар, така и от съседните страни.

Друга важна мярка, която правителството прие е субсидирането на чартърните полети, което се надявам да доведе до ръст на туристите. Сезонът ще бъде много труден за всички, необходима е мобилизация", заяви министър Ангелкова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички