1,4 млрд. евро от ЕС за ОП "Региони в растеж"

1,4 млрд. евро от ЕС за ОП "Региони в растеж" | StandartNews.com

София. Агенция "Пътна инфраструктура" ще сключи договор със строителя на Северната скоростна тангента на София в понеделник, съобщи пред Bulgaria on Air министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Също следващата седмица агенцията ще подпише и договора за отпускането на безвъзмездното европейско финансиране за строителството на отсечката, допълни тя.

Проектът за Северната скоростна тангента беше включен за финансиране в ОП "Регионално развитие", за да се избегне загубата на средства. В риск бяха над 200 млн. лева, припомни Терзиева и допълни, че не сме загубили пари по програмата. Индикативната стойност на новата оперативна програма за периода 2014-2020 г. "Региони в растеж" е 1,4 млрд. евро, каза министърът. Преговорите с Европейската комисия продължават и до края на февруари ще има нова техническа среща, на която ще се обсъжда програмата. България ще настоява за финансиране в програмата да се включат 67 града, за да се преодолява различието между регионите. Министър Терзиева се надява тази година да бъдат отворени една или две схеми по новата оперативна програма. Приоритет ще бъде градското развитие - 67% от парите за регионите ще отидат за градовете. За енергийна ефективност е предвидено да се похарчат 20% от средствата от ЕС, а останалите ще отидат за социална, здравна, културно-историческа инфраструктура в общините.

Що се отнася до обществените поръчки за строителство, министърът посочи, че е свършила ерата на най-ниската цена. "Разработваме новите процедури, в най-скоро време ще ги обявим. В Агенция "Пътна инфраструктура" процедурите на практика са променени и най-ниската цена не е водещ фактор", заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай