14,7 млн. лв. от парникови газове отиват в НЕК

14,7 млн. лв. от парникови газове отиват в НЕК | StandartNews.com

София. 14,7 млн. лв. допълнителни средства са постъпили в бюджета от продажба на квоти за емисии на парникови газове и тази сума бе добавена към одобрените разходи на Министерството на икономиката и енергетиката на заседанието на МС днес. 

Средствата ще послужат за компенсиране на разходите на „Националната електрическа компания" ЕАД като обществен доставчик, произтичащи от задължения към обществото за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници. Компенсирането се извършва в съответствие с методиката, приета от ДКЕВР, и механизма за прилагане на приетия метод за компенсиране на разходите на обществения доставчик за закупена електрическа енергия от възобновяеми източници по регулирани преференциални цени, утвърден от министъра на икономиката и енергетиката.

Постановлението за одобряване на допълнителните разходи за 2013 г. е в съответствие с актуализацията на бюджета за 2013 г., предвиждащ реализираните приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове до размера на очакваните постъпления от 236,2 млн. лв. да се изразходват съгласно чл. 35, ал. 5 и 6 от Закона за енергетиката и чл. 58, ал. 2 от Закона за енергийната ефективност по ред, определен от Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай