13 български компании в Топ 500

13 български компании в Топ 500 | StandartNews.com

София. 13 български компании попадат в тазгодишната класация на най-големите 500 фирми в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изготвяна от международния кредитен застраховател Кофас, съобщи investor.bg. "На фона на сравнително стабилните обороти на 500-те компании в класацията българските се представят по-слабо, което влияе и на позициите им.

Като брой те вече са 13, докато преди две години са били 16, и всички те, освен новопостъпилите, отбелязват спад спрямо 2013 г.", каза Милена Виденова, управител на Кофас за България. "На най-предно място сред българските компании остава Лукойл Нефтохим Бургас, макар и вече на 22-ра позиция, а Аурубис България почти запазва статуквото въпреки ръста в оборота си. Единствено ОМВ България АД запазва позицията си непроменена, като има лек ръст в оборота от 3,1% и най-значителен ръст на нетната печалба от 410%", допълва тя.

За подреждането на компаниите основният показател е оборота, но се отчитат и индикатори като брой на служителите и печалбата. Топ 500 на компаниите в ЦИЕ през 2013 г. са увеличили оборота си с 0,2% до над 644 млрд. евро. Нефтеният и газов сектор отново има най-много представители в класацията. 77 петролни гиганти генерират общ оборот от 162 млрд. евро. Спадът тук е с 3,4%. Строителният сектор води класацията на губещите отрасли. Само шест фирми от сектора са в Toп 500, с оборот 4,6 млрд. евро (-17,7%). Българската икономика се очаква да отбележи ръст от 1,6% през 2014 г. при 0,9% за 2013 г. През настоящата година търсенето на домакинствата се възстановява заедно с потребителското доверие, коментират от Кофас.

19 родни фирми на изложение в Истанбул

19 родни компании ще участват на международното изложение за информационни и телекомуникационни технологии "Cebit Bilisim Eurasia", което се провежда от днес до неделя в Истанбул. Те представят своята продукция на националния щанд на България, който е с площ от 250 кв. м. Участието на родните фирми се организира от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, а разходите се покриват от ОП "Конкурентоспособност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай