10 варианта за таван на пенсията

10 варианта за таван на пенсията | StandartNews.com

София. 10 варианта за промяна на тавана на пенсиите обсъждат експертите от консултативния съвет за пенсионната реформа и социалното министерство.

"Търсим оптимален, който едновременно да е най-справедлив за хората, финансово приемлив и да ни извади от конфликта с планираното премахване на тавана само за новоотпуснатите след 1 януари 2014 г. пенсии", заяви министърът на труда Хасан Адемов. Окончателното решение ще бъде взето до 1 ноември, когато трябва да е готов бюджетът на Държавното обществено осигуряване. Със сигурност от 1 януари обаче ще се увеличи максималният осигурителен доход, за който вече има консенсус в консултативния съвет - от 2200 на 2400 лв.

Ако се запази връзката на тавана на пенсиите и максималния осигурителен доход, експертите смятат, че е по-справедливо сегашното съотношение от 35% да се завиши. Един от вариантите е да се вдигне на 46%, а другият - на 40%. В първия случай най-високите заварени пенсии ще надхвърлят 1100 лв., а във втория - ще са 960 лв. Обсъжда се вариант максималната пенсия да се обвърже с минималната, като разликата е 6 пъти. Това ще вдигне тавана на 900 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай