10 причини да обърнем внимание на силния долар

Руската рубла е единствената валута в света, която е в комфортно състояние спрямо долара тази година

10 причини да обърнем внимание на силния долар | StandartNews.com

Възходът на долара продължава

Зелените пари са качиха на 20-годишен връх спрямо други световни валути, благодарение отчасти на очакванията, че Федералният резерв ще увеличи лихвените си проценти по-бързо от повечето други централни банки.

Ройтерс отбелязва 10 причини, поради които на долара днес трябва да се обърне внимание.

Американците в чужбина

Силният долар е много добра новина за американските туристи в чужбина. Хотелите, храната или дизайнерската чанта са по-евтини, независимо дали се купуват в Лондон, Френската Ривиера или Канкун. От само себе си се разбира, че обратното е вярно за пътешественика, който реши да посети Съединените щати - освен ако не е купил билетите си за Дисниленд или е платил за посещение в Лас Вегас преди известно време, това ще му струва повече.

Нововъзникващи затруднения

За аржентинците покачването на долара спрямо песото означава удвояване на местните цени само за една година и спираловидна икономическа криза. Правителствата и предприятията в много развиващи се икономики се финансират чрез издаване на облигации в щатски долари. Сумата, която дължат, вече е скочила, когато се измерва в тяхната местна валута. Повишаването на лихвите в САЩ оскъпи и кредитите на пазара.

Радостта от паритета

Добре дошла добавена полза за американците, пътуващи до една от 19-те страни, които използват еврото и малка утеха за европейските туристи в Съединените щати. Не са необходими повече сметки за преобразуване от едното в другото, вече можете да ги калкулирате почти едно към едно.

Произведено в Америка

За купувачите по света, които търсят най-добрите американски марки, силният долар означава, че в крайна сметка ще платят повече за тях, освен ако местните дистрибутори не се опитат да смекчат влиянието на валутата. Само през последните дни американски компании като Mattel Inc - производител на куклата Барби и колите Hot Wheels - заявиха, че движението на долара нагоре ще ги удари, дори и ако потребителите като цяло изглеждат склонни да купуват и по-скъпо. За гиганта на потребителските стоки Procter & Gamble - производител на всекидневни продукти като Pampers или Ariel - покачването на долара винаги въздейства върху продажбите му.

Суровините

Страни като Турция и Египет, които внасят много от своите суровини, бяха ударени от двоен удар. Цените на повечето стоки - от петрол до пшеница, са в щатски долари, което означава, че те плащат повече в местна валута за всеки барел или бушел, който купуват. Наред с това цените на много от тези суровини продължават да се увеличават заради войната в Украйна, екстремното време и вторичния трус от пандемията от COVID.

Домашна подкрепа

Силният долар е добра новина за хората в по-бедните страни като Мексико и Гватемала, които зависят от парите, изпратени от роднини, които работят в Съединените щати. Последствията от COVID-19 нанесоха силен удар на тези парични преводи през 2020 г., но оттогава се наблюдава стабилно възстановяване.

Инфлация

Дори за по-богатите страни като Германия силният долар може да създаде проблеми, защото помага за подхранване на вече рекордно високата инфлация като оскъпява вноса. Националните централни банки като цяло реагираха с повишаване на лихвените проценти, което оскъпява кредитите и забавя икономическия растеж.

Марш на рублата

Руската рубла е единствената валута в света, която е в комфортно състояние спрямо долара тази година - неочакван резултат за страна, против която действа международни санкции заради нахлуването й в Украйна. Но тази сила - донякъде изкуствен резултат от контрола върху чуждестранната валута - дава малко на обикновения руснак. Москва може да печели десетки милиарди долари всеки месец от своя енергиен износ на Запада, но руските домакинства все още не могат да изтеглят спестяванията си в чуждестранна валута. И много западни марки - от Adidas до H&M и Ikea, спряха да продават в Русия след началото на войната.

Биткойн

Предлагана на пазара като най-добрия щит срещу инфлацията, най-голямата криптовалута в света не изпълни предназначението си и спадна с повече от половината от стойността си тази година въпреки неудържимите цени в големи части на света. Легиони индивидуални инвеститори, привлечени от крипто по време на миналогодишния бичи пазар, сега се отказаха от дигиталните токени, за да "паркират" спестяванията си в американска валута, която смятат за по-сигурна - и която сега отново започва да им се отплаща.

Подсилване

Индексът Big Mac на Economist, който сравнява цената на вездесъщия бургер по света, показва, че зелените пари са надценени спрямо всички валути, освен няколко. Доларът е най-скъп - а Биг Мак е най-евтин за пътник от САЩ - във Венецуела, Румъния и Индонезия. Точно обратното е в Швейцария, Норвегия и Уругвай, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай