Задава се нов протест на фермери, ето какво предупредиха

Министерство на земеделието работи активно за изпълнение на всички ангажименти

Задава се нов протест на фермери, ето какво предупредиха | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Животновъди поставиха финансови условия на Министерството на земеделието и дадоха срок до петък исканията им да бъдат изпълнени. При неизпълнение фермерите заплашиха, че ще излязат на протест, предаде БНР.

"Първо, до края на седмицата на всички хора да бъде изплатена полагащата им се "украинска" помощ. Второ, отпадане на модуларната ставка - всички хора трябва да получават еднакви пари. Трето, ставката по необвързаното подпомагане, която се предвижда да бъде 40 евро, да бъде не по-малка от сегашната - 190 лева на говедо и 350 лева на бивол. Четвърто, за местните породи - да получат бюджет, колкото са получавали досега." Исканията представи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Министерство на земеделието работи активно за изпълнение на всички ангажименти от Меморандума - това се казва в позиция на ведомството по повод фермерските искания.

От началото на годината до момента по т.нар. украинска помощ са изплатени близо 382 млн. лв., остатъкът от 44 млн. лв. ще бъде преразпределен, след като Европейската комисия одобри отпадане на тавана за помощта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай