Лукарски: Стратегията за приватизация чака одобрение в парламента

Лукарски: Стратегията за приватизация чака одобрение в парламента | StandartNews.com

София. Националната стратегия за приватизация в момента е минала на одобрение в икономическа комисия и предстои да бъде одобрена от Народното събрание. Това заяви на пресконференция министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС.

"Доста предприятия са извадени. Има такива, които са готови за приватизация като мажоритарни пакети, а по отношение на миноритарните пакети ние сме на мнение, че трябва да бъдат пуснати през борсата", заяви Лукарски.

Има интерес от български и от чуждестранни инвеститори, но голяма част от дружествата, които биха донесли сериозна печалба са все още в забранителния списък, обясни Лукарски. Това се отнася например за "Ел Би Булгарикум" и голяма част от предприятията, свързани с военно-промишления комплекс. "Тези предприятия могат да извадени за приватизация само с решение на Народното събрание", посочи той. "Лично моето мнение е, че предприятията от военно-промишления комплекс като ВМЗ-Сопот не би следвало да бъдат вадени от забранителния списък, защото това е важна и за България, и за света индустрия", каза той.

Като предприятие, което той смята, че трябва да се извади от забранителния списък за приватизация, Лукарски посочи Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС). "Това е едно от дружествата, към които има много сериозен интерес. То е под шапката на МВнР и преди време външното министерство е дало становище, че това дружество не би следвало да се приватизира. Според нас в стратегията то би трябвало да се заложи, понеже интересът е много голям", каза Лукарски.

"Едно от предприятията, което ще извадим и което е залегнало в списъка е НИТИ Казанлък", съобщи икономическият имнистър. Той посочи, че МИ е изпратило до всички ведомства предложения за дружества, които могат да бъдат приватизирани.

"Като изключим забележката за военно-промишления комплекс, нашата идея е, че колкото повече стратегически дружества бъдат извадени за приватизация, толкова по-добре, за да може да се осигури свеж ресурс, което е силно оръжие в борбата с дефлацията", посочи Лукарски.

Той добави още, че през 2014 година такава стратегия за приватизация не е имало. "Реално 2014 не е провеждана никаква приватизация. Имам уверението на изпълнителния директор на Агенцията по приватизация и от разговорите с колегите от икономическа комисия, че в различните парламентарни групи има нагласа тази година да бъде по-успешна за приватизацията като продажби сравнение с 2014 и 2013 година", каза той.

"Пловдивският панаир е дружество, към което има определен интерес и нашето мнение, което сме обсъждали с Емил Караниколов - изпълнителен директор на Агенцията по приватизация е, че това дружество би било добре да бъде извадено за приватизация още през настоящата година", каза още министърът на икономиката.

Документите по Оперативна програма "Конкурентоспособност" за новия период 2014-2020 г. са изпратени в срок на Европейската комисия, съобщи Божидар Лукарски. "Очаквам в най-скоро време, вероятно в края на февруари или началото на март тя да бъде одобрена от Брюксел", убеден е той.

Запитан относно партийните назначения в държавни фирми Лукарски отвърна, че те са назначени с неговия подпис и по никакъв начин не го притесняват. "Направил съм преглед на това, което е назначавано като партийни кандидатури по време на кабинета "Орешарски" и съотношението е 1:3", каза министърът на икономиката. В същото време, той настоя, че хората които си вършат работата, независимо кога и от кого са назначени, остават на работа и пример за това е изпълнителният директор на "Индустриални зони".

"Конкретен резултат от посещението ми в САЩ е организирането в края на март на търговски форум. В момента се обсъжда дали той да бъде в България или във Вашингтон", заяви министър Лукарски. На този икономически форум, за който все още не се знае къде ще бъде проведен, ще присъстват български и американски фирми, които проявяват интерес към определени браншове, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай