Фалира китайски имотен гигант! Пазарът е в опасност

Вероятно ще повлияе допълнително на изпитващите затруднения финансови пазари в Китай

Фалира китайски имотен гигант! Пазарът е в опасност | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Съд в Хонконг нареди по-рано днес да започне процедура по ликвидация на гиганта на китайския имотен и строителен пазар "Евъргранд" (Evergrande), предаде Ройтерс. Това е стъпка, която вероятно ще повлияе допълнително на изпитващите затруднения финансови пазари в Китай.

Съдия Линда Чан реши да започне ликвидацията на най-задлъжнелия строителен предприемач в света, които има над 300 милиарда долара задължения, след като отбеляза, че компанията не е успяла да предложи конкретен план за преструктуриране, след като не извърши плащане по облигации на падеж повече от две години. "Време е да сложим край на това", каза още Чан.

Главният изпълнителен директор на "Евъргранд" Сиу Шон каза пред китайски медии, че компанията ще гарантира, че проектите за жилищно строителство ще бъдат реализирани въпреки заповедта за ликвидация. Тя няма да засегне операциите на компанията в Китай и чужбина, добави той.

Решението поставя началото на това, което се очаква да бъде продължителен и сложен процес, като се имат предвид многото участващи държавни и други органи в Китай.

Международните инвеститори ще се съсредоточат върху това как китайските власти ще се отнасят към чуждестранните кредитори, когато една компания фалира, допълва Ройтерс.

Преди заседанието на съда акциите на компанията се понижиха с 20% и търговията с в Хонконг тях бе спряна.

Това е началото на продължителния процес, който ще направи ежедневните операции на "Евъргранд" още по-трудни“, заяви Гари Нг, старши икономист в Натиксис (Natixis).

"Тъй като по-голямата част от активите на "Евъргранд" са в континентален Китай, има несигурност относно това как кредиторите могат да сложат ръка върху активите, както и за това кои кредитори (притежатели на облигации и други дългови инструменти, бел. ред) ще имат предимство при разпределяне на масата на несъстоятелността (имущество на длъжника, бел. ред), като положението може да е най-тежко за акционерите", допълни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 2 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/biox

Откажи