Бизнесът бесен на властта, къса споразумение за минималната заплата

20% от наетите хора в България получават минимална работна заплата

Бизнесът бесен на властта, къса споразумение за минималната заплата | StandartNews.com

Източник: бТВ

Народното събрание прие в началото на 2023 г. минималната работна заплата за страната да бъде  50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Предложенията на Министерството на труда и социалната политика още тогава срещнаха опозиция и от страна на синдикатите, и от страна на работодателите.

„20% от наетите хора в България получават минимална работна заплата. На 1 февруари миналата година в предпоследния ден на 48-ото Народно събрание бяха вкарани промени в Кодекса на труда. Това беше порочно направено. Казаха, че било да се хармонизира правото с това на ЕС. Директивата на ЕС не е регламент. Държавата трябва да прецени дали го приема, или не. Взе се само една референтна стойност от много изброени. Така беше премахнато най-важното нещо в европейския социален модел – договарянето между синдикати и работодатели“, обясни пред бТВ бившият социален министър Христина Христова.

„Беше прието противоречие. Европейското право не е свещена крава. В директивата беше казано минималната работна заплата, която е основна, да бъде равна на 50% от средната работна заплата. Статистиките винаги дават брутната заплата. Няма как да дадат основната“, добави тя.

„Мотивът беше да се приеме директивата, но това е порочно. Сега инициативата на правителството да се направи нова работна група, да се види какво може да се транспонира от тази директива е добра, но да видим какво може да се осъществи. Идеята им е да се създаде гъвкав механизъм“, уточни Христова.

„Моделът е изначално сбъркан. Ние направихме обратното на това, което директивата повелява – да се насърчи социалният диалог и колективното трудово договаряне. Нашият модел елиминира това. Формулата отчита един параметър и то грешно. В България минималната работна заплата, отнесена към брутния вътрешен продукт дава най-високата стойност. За това, което ние произвеждаме на глава от населението, ние имаме най-високата работна заплата“, коментира Васил Велев - председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Преди брутната средна заплата европейският законодател е посочил друго – брутната медианна заплата. Това е различно. Имаме производителност на труда, инфлация, ръст на икономиката. Има много критерии“, допълни той.

„Предложеното от Министерството на труда и социалната политика не може да се обсъжда. Късаме го. Започваме на бял лист. То елиминира социалните партньори и диалог и въвежда грешни формули. Каква е логиката, когато икономиката върви надолу и трябва да се пазят работните места на хората и заетостта, вие да създавате условия да се уволняват хората. Нека и друго да кажа. Минималната работна заплата е заплата, а не социално подпомагане“, каза още Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
rjesous
преди 1 месец

Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month's earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web... https://www.fb.salaryoption1.com

Откажи
Асен
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
Шаро
преди 1 месец

Ейй Велев на кого си подлога ти,защо ти не живееш със една минимална заплата ,кажи твоята заплата колко е ако си смел

Откажи
Йокин
преди 1 месец

Като си ИЗБИРАМЕ,ТАКИВА,ВЛАСТИМАЩИ,ПИЕМ,СТУДЕНА ВОДА,НА КОРЕМ!!!

Откажи
Атанас
преди 1 месец

Какъв социализъм бе като видят че сиромаха има филийка хляб и му скачат и политиците и бизнеса да му я вземат.

Откажи
Гост
преди 1 месец

Г-н Велев ,,социализмът продължава в държавните сектори ,заплатите им като държ.администрация 100% средната ,полиция 80,100%от средната,НАП150/200%от средната,политици 500%средната,вдигнаха на актьори ,библиотекари и други ,а на вас ви се свидят 50/100лв да дадете на работещи и произвеждащи хора ,дето според вас щели да вдигнат инфлацията ,а по горе споменатите с големите проценти ,като теб ,ти ,и те няма ли да вдигните инфлацията бе индустриален смешник !?Раздават се безразборно пари ,и се вдигат заплати на държ.служители,а иначе само на приказки,, Бизнесът бил движеща сила ,,,Ами той движеща сила ,ама като не ви се дават мангизи ,и нямате кадри ,каква движеща сила е за икономиката И каква икономика !Никаква!Тогава кадри ще има само в държ.сектори ,където ги стимулират финансово,и там ще търсят наши ,и ваши ,ще бутат рушвети ,само, и само да са далеч от вас алчните капиталисти!

Откажи
Киров
преди 1 месец

Ей боклук Велев, живей ти с мижавата минимална! Щом не щете да я вдигате веднага да се забрани внос на работници от чужбина и да върнете парите дето взехте за тока без да свалите цените каквато беше уговорката! Да ви задължат 50 процента от печалбата, но реалната а не това което лъжете да отива за модернизации и то по последни световни постижения, а не допотопна техника втора ръка и за социални придобивки на служителите ви, които имате за крепостен добитък а не за хора!

Откажи
Васил
преди 1 месец

Ами работещите Бедни и Пенсионерите работещите до изтощение до Смърт Норма на експлоатацията едно към двадесет 1: 20 един месец задържане на Голямата Заплата и последващите произволи от Монополи И Веригите Чуждестранни Магазини . Каквото остава не стига за един човек а за издръжката на семейството и поддръжката на Дома колата. За нормалния Човешки Живот . Един два и трети стълб за Пенсията и не не може да живееш . Само искате да взимате . Нормални ли са Условията на Труд . Данъци такси Спекулата ниско качество на храната и услугите срещу много по високи цени и много далече от услугите и Условията на живот в Германия В Люксембург ще бъде в командировка Финансист Левон . не на Екрана на всички телевионни канали. С Евро продължава грабежите на Български граждани се връща ДДС данъци и осигуровки и парите на умерения и довършен от вас работник към семейството чисто. Спрете Геноцида на Народа си и вие сте от него. Лакеи които се мислите за Стопаните на България.

Откажи
Мари
преди 1 месец

Вие не разбрахте ли че правителството на Р.България , работи против народа ?

Откажи
Бай Ганьо
преди 1 месец

Г-н Велев,не ми е ясно ролята на бившата министърка г-жа Христова.,и чий интереси защитава?Даа., пенсиите такива.. заплатите онакива, много големи ви се виждат!

Откажи