Жълт код за бури и валежи

Жълт код за бури и валежи | StandartNews.com

Жълтият код е с предупреждения за между 10 и 20 на места и до 35 л/кв.м дъжд. Възможна е и градушка.

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в югозападната половина от страната, ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Остават условията за градушки. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 28° и 33°.

Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места, главно по южното крайбрежие ще превали и прегърми. Максимални температури на въздуха: 25-28°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд ще има и слънчеви часове, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 13°.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, в източните райони ще бъде до умерен. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на места, главно в Северна България, интензивни и значителни по количество. Дневните температури слабо ще се понижат. В петък валежи са малко вероятни. Ще преобладава слънчево време. Вятърът ще бъде с южна компонента, слаб, в Източна България - до умерен. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната ще достигнат 30°-35°. По-късно през деня в събота и в неделя от северозапад ще нахлува сравнително по-хладен въздух. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, интензивни и локално със значителни количества, възможни са и градушки. В събота в източните райони дневните температури ще са все още високи – около и над 30°, но в неделя в страната максималните ще бъдат между 26° и 31°. В началото на новата седмица пак ще се затопля. Ще има повече слънчеви часове. Преваляванията ще са на по-малко места, главно в планинските райони. Намалява и вероятността за интензивни и значителни валежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай