Земетресение от 4.6 по Рихтер събуди тази нощ Асеновград

Земетресение от 4.6 по Рихтер събуди тази нощ Асеновград | StandartNews.com

Земетресение с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Асеновград.

Земният трус е регистриран в 01.41 часа тази нощ на около 2 километра от Асеновград и на дълбочина от 14 км. Това посочиха данни на Интернет страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и геграфия към БАН.

По първоначална информация земетресението е усетено, както в Пловдив, така и в София и други населени места.

Проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН заяви пред камерата на БТВ, че районът на земетресението от тази нощ е един от най-сеизмично активните на нашата страна. Подобни земетресения се случват на около 10 години.

"Това е добрата новина, защото така се разтоварват напреженията", коментира той, като припомни, че през 1928 г. е имало трус от 7 по Рихтер.

Професорът посочи, че тази нощ е имало над 20 вторични труса, като обаче не се очакват по-неприятни развития.

Към 03:00 ч. няма данни за щети и пострадали при труса.

Според данните на гръцкия Институт по геодинамика земетресението е с магнитуд 4,8 по Рихтер.

Трус от 5 по Рихтер е усетен в района на Йонийско море на 300 километра от Атина 3 минути след този в България, сочат данните на Европйеския сеизмологичен център. Засега няма данни за пострадали и материални щети.

В Асеновград, където трусът е усетен може би най-силно, единици са напуснали фомовете си. По информация от общината, няма данни за щети.

Люлееенето на земята действително е усетено много силно, особено в Крумово, където през 2002 година отново преживели подобен ужас.

Репортерката на bTV Райна Зайкова разказа от първа ръка какво е преживяла през нощта в жилището си на петия етаж в Пловдив, където живее: „Чувството е буквално все е едно в съня ти някой те сграбчва, всичко се разлюлява, имаше тътен и бучене".

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай