Защо да изберем лаптоп втора ръка?

Защо да изберем лаптоп втора ръка? | StandartNews.com

Може да изброим много причини защо да предпочетем употребяван или реновиран лаптоп, но истината е една. Това, да направим избор за покупка на лаптоп втора ръка, почти винаги, ако не винаги, се дължи на причина от финансово естество. Новите лаптопи от висок бизнес клас започват на цени от 2000 долара. Същият клас машини, но втора употреба, може да ви се предложат на цени в пъти по-ниски. Това са висок клас модели, използвани в бизнес среда. Големите корпорации, компании и държавни институции подменят техниката си на всеки 2 или три години. Тези лаптопи се предлагат на потребителя от фирмите прекупвачи като втора ръка.

Ако трябва да бъдем точни, трябва да разделим лаптопите втора ръка на реновирани и употребявани.

Каква е разлика между употребявани и реновирани лаптопи?

Употребявани и реновирани лаптопи често се бъркат като взаимозаменяеми термини.
Реновираният лаптоп е употребяван лаптоп, който е възстановен от екип от професионалисти и е направен отново като нов. Това може да се направи от сервизната поддръжка на самите компании производители или от фирмата прекупвач. Всяка машина се разглобява, за да се провери за повредени компоненти, батерия, качество на екрана, захранване, твърд диск, оптично устройство и т.н.

Употребяваните лаптопи, предлагани от фирми, са друга категория. И те, като реновираните лаптопи, преминават през преглед на компонентите, но не чак толкова обстоен и обикновено имат следи от употреба по тях, като надраскан корпус, петънца по екрана и т.н. Въпреки всичко те отново се продават с гаранция.

Ако продавачът е частно лице, лаптопът ще се продава без гаранция за качество и по-нататъчна поддръжка.

Предимства на нови, реновирани и употребявани лаптопи

• Нов лаптоп – скъп, но ще сте първите, които го използвате;

• Реновиран (refurbished) лаптоп – почти като нов с намалена цена; преминал през проверка от самите производители или от фирмите, в които се реновира; без козметични недостатъци; отлична гаранция за качество;

• Употребяван лаптоп
– От фирми – евтин; висок клас лаптоп, използван в бизнес среда (големи корпорации и компании); задоволителна гаранция за качество;
– От частно лице - евтин; без гаранция за качество – разчита се на думата на продавача
Изборът да си купите лаптоп втора ръка може да ви спести няколкостотин лева в зависимост от марката, модела и от къде пазарувате. Все пак трябва да сте наясно, че е малко вероятно да намерите най-новото поколение преносим компютър по ваше желание като реновиран или втора ръка, освен ако въпросният модел не е бил на пазара вече шест месеца или повече.
Покупката ви на лаптоп втора употреба вече не трябва да е свързана с риск за качеството. Когато вземете решението да се сдобиете с такъв лаптоп, търсете фирми като Izone, които реновират и могат да ви предложат сервизна поддръжка. Това е гаранция, че всички лаптопи ще бъдат подложени на обстоен преглед, тъй като в сервизите ще се погрижат да проверят и отстранят всякакви неизправности в лаптопа, както и да обновят не – работещи компоненти, ако има такива – батерия, портове, зарядно и т.н. Освен това машината ще ви се продаде с едногодишна гаранция, за да можете да разчитате на тази сервизна поддръжка, ако се наложи.
За какво да внимаваме при избор на лаптоп втора ръка

Има два основни фактора, за които да внимавате при избора си на лаптоп втора ръка:

• Гаранция
• Качество

1. Изберете фирма, която ви дава гаранция

Първото и най-важно нещо, когато решите да си купите лаптоп втора ръка е да изберете внимателно откъде ще се сдобиете с него. Ако го поръчате от частно лице от Ebay или Olx най-вероятно ще се сдобиете с непроверен за неизправности лаптоп, който няма да дойде при вас с гаранция. Рискът, който ще поемете е огромен. Препоръчваме ви да изберете фирма, която предлага бизнес клас машини втора употреба с гаранция.

2. Разгледайте лаптопа си веднага

Като купувачи, винаги четете описанието на реновирания лаптоп, който купувате. Обикновено, фирмата предлагаща този е продукт е описала състоянието на продукта, което включва и козметичните повреди. Проверете дали всичко отговаря на очакванията на място или при получаването му.
Покупката на лаптоп е чисто и просто въпрос на предпочитание. Може да не държите на това лаптопът ви да е чисто нов, а да държите на това да ви върши работа. Ако искате да си спестите излишни разходи, но все пак да получите качествена машина, изберете фирма, която ви предлага малко употребявани лаптопи от висок клас с поне шестмесечна гаранция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай