Започва акция срещу камионите и автобусите, ще се проверява за колани

Започва акция срещу камионите и автобусите, ще се проверява за колани | StandartNews.com

От днес (14 май) до края на седмицата – 20 май, ще се проведе операция на "Пътна полиция" за контрол над товарните автомобили и автобусите. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и аналогични проверки ще има във всички страни-членки в цяла Европа.

У нас проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", Икономическа и Криминална полиция, съобщават от пресцентъра на МВР.

Целта на операцията е да се обърне внимание на водачите на товарни автомобили и автобуси, както и на техните собственици, че сред основните причини за възникване на тежки произшествия с участието на този вид моторни превозни средства е неспазването на времето за почивка, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари или претоварване.

Ще се проверява и за поставяне на обезопасителни колани в автобусите.

През април вече стартира акция за стимулиране на слагането на колани в автобусите. Малко по-рано през месеца 6 души загинаха, а над 20 бяха ранени при тежка автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която се оказа, че почти никой не е бил с предпазен колан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай