Все още в неизвестност: Очаква се да започне издирването на Боян Петров

Все още в неизвестност: Очаква се да започне издирването на Боян Петров | StandartNews.com

Очаква се днес, ако времето позволява, да се сформира спасителен екип, който да започне издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. По информация на Министерството на външните работи той е в неизвестност от 3 май.

Информацията за липсата на връзка с българския алпинист е подадена от Тибетската алпинистка асоциация. Боян Петров е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

В експедицията са участвали още 10 души - унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход. Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

„Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагера. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...", заяви съпругата му Радослава Ненов във фейсбук вчера.

Шиша Пангма е един от най-малко изкачваните върхове. На тибетски името му означава „Планина на пасищата", но по-често е отбелязван на картите с индийското си име - „Светата обител". Наричат го Джуджето, защото е с най-малка височина сред 14-те осемхилядника - 8013 м.

„В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре", надява се съпругата на Боят Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай