Петък,

Все още в неизвестност: Очаква се да започне издирването на Боян Петров

От: Администратор -
Все още в неизвестност: Очаква се да започне издирването на Боян Петров
A
A
A

Очаква се днес, ако времето позволява, да се сформира спасителен екип, който да започне издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. По информация на Министерството на външните работи той е в неизвестност от 3 май.

Информацията за липсата на връзка с българския алпинист е подадена от Тибетската алпинистка асоциация. Боян Петров е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

В експедицията са участвали още 10 души - унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход. Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

„Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагера. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...", заяви съпругата му Радослава Ненов във фейсбук вчера.

Шиша Пангма е един от най-малко изкачваните върхове. На тибетски името му означава „Планина на пасищата", но по-често е отбелязван на картите с индийското си име - „Светата обител". Наричат го Джуджето, защото е с най-малка височина сред 14-те осемхилядника - 8013 м.

„В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре", надява се съпругата на Боят Петров.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички