Сряда,

В годината на културното наследство дигитализираме недвижимите паметници

От: Администратор -
В годината на културното наследство дигитализираме недвижимите паметници
A
A
A

2018 г. е обявена за годината на културното наследство. Европа дава 8 милиона евро за популяризиране на културата на 28-те държави членки на Общността.

За столици на културата са обявени два града – Ла Валета, столицата на Малта и Леуварден, град в Кралство Нидерландия. Фокусът идва след данни на Евробарометър.

Според числата 80% от европейците смятат, че културното наследство е важно за тях. Освен това то е сектор в икономиката на цяла Европа.

Културното наследство създава 300 хиляди работни места, а 7,8 милиона граждани в Общността работят в сфери, непряко свързани с културата – сигурност, строителство, туризъм.

Как ще участва България?

Виждали ли сте как започва дългият процес на реставрация на една картина? Със снимка, но много по-специална. Във фотостудиото на галерия Квадрат 500 работят с инфрачервени лъчи, за да разкрият всичко върху платно от времето на Ренесанса.

„Много сериозно изследване по отношение на датировки, по отношение на авторство, по отношение на предишни реставрационни намеси, всичко това остава документирано благодарение на процесите на дигитализация", казва Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия.

Националният фонд от колекции от картини и недвижимите паметници на културата имат голям шанс за развитие в европейската година на културното наследство. С 2 милиона лева по европрограмата "Добро управление" за първи път ще се дигитализират недвижимите паметници от местно и национално значение.

"Осигуряват лесен достъп за използване и формират културно съдържание от всяко точка на света", обясни Ирена Соколова.

Но преди това предстоят промени в закона за културното наследство, защото в текстовете му липсва терминът дигитализация, а тя е част от икономиката на данни, която в момента се развива с най-голяма скорост в Европа и света.

Българските проекти ще са част от 70-те хиляди прояви на тема – „Опазване на културното наследство", в които ще се включат 30 милиона души от страните членки на Европейския съюз.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички