Църквата почита Свети Сава

Църквата почита Свети Сава | StandartNews.com

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени.

Той е роден в аристократичен род от Кападокия, Мала Азия. На 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

След смъртта на родителите си, с наследството Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници.

Манастирът „Свети Сава" до град Йерусалим съществува и днес. През Средновековието той е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: „Варвара вари, Сава пече, а Никола яде".

В някои райони на страната се спазва забраната да не се пипат остри предмети. На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай