С празнична програма и безплатен вход отбелязва 6 май Националният военноисторически музей

С празнична програма и безплатен вход отбелязва 6 май Националният военноисторически музей | StandartNews.com

Със специална програма и безплатен вход за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, съобщават организаторите.

За пръв път на празника посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба "Враг/Приятел", която разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава - Турция, Русия и Германия.

В изложбата са експонати уникати - притежание на царските фамилии и свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.

Посетителите ще видят фелдмаршалския жезъл на Фердинанд, връчен му от германския кайзер Вилхелм, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник - руския император Николай Втори, знака на Временното руско управление и други.

Само на 6 май гостите на музея ще разберат какво е усещането да влезеш в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, между които изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8, ракетен комплекс 2К 52 Фрог "Луна-М", както и да дегустират характерната за войнишката кухня боб чорба, приготвена от истински военен готвач.

Посетителите ще се насладят на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и на филма "Помни войната 1915-1918. Първа част" с продуцент ВТК и копродуцент НВИМ.

С Ден на отворените врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово, се посочва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай