Розова вода - естествен дар за нашата кожа

Розова вода - естествен дар за нашата кожа | StandartNews.com

Rosa damascena е незаменимо растение в грижата за кожата. Тази българска маслодайна роза , освен че е с най-силен аромат от другите видове рози, тя е изключително полезна за кожата и маслото от нея е уникален мултифункционален козметичен продукт. Тя има широко приложение в козметиката, парфюмерията и фармацевтиката. От нея се правят редица продукти като розова вода, кремове за лице и тяло, парфюми, душ-гел. Парфюмът от роза е един от най-класическите ухания на света. Необходими са 40 000 кг. Листа от роза, за да се добие 1 л. розово масло.
Ето 5 неща, за които са полезни продуктите от роза:

1.Кожа

Розовата вода освен прекрасния си аромат, има противовъзпалителни и антисептични свойства, което я прави изцяло натурален тоник за лице. Тя намалява зачервяванията, помага при акне дерматит, херпес, екзема, спукани капиляри. Розовата вода ревитализира, хидратира и придава свеж вид на сухата и чувствителна кожа и я тонизира. Отлично козметично средство за почистване, перфектно отстранява мръсотията от кожата и прочиства запушените пори. Поради антибактериалните си свойства розовата вода също подпомага процеса на зарастване на рани, белези и възпаления на кожата. В нея се съдържат много антиоксиданти, което помага за задравяването на кожните клетки и възстановяването на тъканите. Розовата вода също така спомага за поддържането на ph баланса на кожата, предотвратява появата на бръчки.
Етеричното розовото масло съдържа редица известни химически съединения, които носят ценни ползи на тялото. То е богато на антиоксиданти, витамини и минерали. Основните му съставки са цитронелол, линалол, цитрал и нерол (антибиотични съединения), гераниол, юджинол (мощен антиоксидант), ацетати, фарнезол (естествен пестицид), мастни наситени алкохоли, феноли, фенолови етери, мастни и ароматни алдехиди, парафини и други. В него се съдържат 283 микро и макрокомпоненти. По консистенция наподобява бадемовото масло. То има успокояващи свойства върху кожата Има антивъзпалителен ефект върху зачервявания и кожни възпаления. Това ароматно масло също така изглажда кожата и стимулира нейното абсорбиране на полезни вещества. Изследвания показват, че есенциалното розово масло има кръвоспиращи свойства. То ускорява процеса на зарастване на рани, тъй като при вдишване подпомага отделянето на вода от организма и намалява концентрацията на кортизол в тялото.

Можете да се възползвате от ценните свойства на розата като пробвате Мука Лепам Това е специална козметична процедура за лице, част от индийската медицина Аюрведа. Процедурата включва маска за лице с розова вода и билкова кал, която подобрява кожата на лицето, спомага за намаляването на хиперпигментацията, предотвратява бръчките, премахва тъмните кръгове под очите, торбичките и помага при отоци.

Аюрведа представлява древна индийска медицина, прилагаща лечебни методи и процедури с натурални билкови масла, които имат благоприятен ефект върху редица болести.

2.Коса

Розовото масло е полезно също за косата. То възстановява сухата и изтощена коса и възвръща нейния естествен блясък и красота. Също така спомага за лесното разресване.

3. Нервна система

Розовото масло има ароматерапевтичен ефект и се счита за антидепресант. Скорошно проучване показва, че розовото и лавандуловото масло помагат при главоболие, мигрена, тревожност, нервно напрежение, следоперационна депресия и следродилна депресия. Също така научно е доказано, че ароматът от роза освен че успокоява, намалява и кръвното налягане.

4.Цялостно здраве

Есенциалното розово масло неслучайно присъства като съставка на хранителни добавки. То има множество полезни свойства върху всички системи на нашия организъм.То има антивирусен, спазмолитичен, слабителен и укрепващ ефект. Хранителните добавки с розово масло подкрепят имунитета, действат благоприятно на храносмилателната и отделителната система като помагат за баланса на стомашно-чревната микрофлора и имат слабителен ефект.
Розовото масло действа добре на сърдечно-съдовата система, като помага при аритмия, лошо кръвообращение, понижава нивото на холестерола и триглицеридите, стимулира функцията на черния дроб и жлъчката, помага при женски болести, стимулира либидото. Използвано при инхалация, маслото от роза помага и при вътрешни възпалителни процеси и дихателни проблеми като астма, сенна хрема, алергии, конюнктивит. Също така екстрактът от розово масло се усвоява лесно от организма, повишава неговата устойчивост, стимулира обновяването на клетките.

5.Защита от насекоми

Розовото масло може да се използва като репелент, тъй като цитронелолът в него отблъсква успешно комарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай