Ревалски: БАН е отличник по проекти, имаме резултати на световно ниво

Ревалски: БАН е отличник по проекти, имаме резултати на световно ниво | StandartNews.com

Бюджетът на БАН за 2018 година е по-нисък от този за 2008 и 2009 г. Това е причината в учените да се натрупа напрежение, заради което протестите ще продължат. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в предаването „Годината" на Дарик.

Той определи БАН като отличник по отношение на проектите. По думите му там се постигат резултати на световно ниво, но те не са толкова видими, защото са във фундаменталните, а не в приложните науки.

„На Общо събрание в понеделник се реши да продължат протестите. Това е резултат от натрупано напрежение вече седма-осма година. От 2010 година насам ние получаваме по малко действително всяка година към бюджета, но нашият бюджет за 2018 година ще бъде по-нисък, отколкото през 2008 и 2009-а. Просто за да разберете откъде се е натрупало това напрежение вече осма година подред", каза Ревалски.

Българската академия на науките е отличник по отношение на проектите, изтъкна председателят й. „Повече от половината проекти са дошли при нас, като ние сме малко по-малко от една четвърт от учените в България. Аз твърдя, че имаме резултати, които са на световно ниво, но тъй като голяма част от тях са във фундаменталните науки, хората не могат да ги пипнат и да ги разберат, че те са достижение на световно ниво", каза Ревалски.

Важно е да се знае, че ако се спре финансирането на основни фундаментални изследвания, след известно време няма да има кой да прави приложни, независимо дали страната е малка или голяма, подчерта той.

Револски отличи постиженията на алпиниста Боян Петров, който изкачи десетия си осемхилядник тази година. Като събитие на годината той изтъкна „стоплянето на отношенията с Македония", като подчерта, че БАН е допринесла значително още при предишното си ръководство и Академиите на двете страни са започнали тясно сътрудничество.

Председателят на БАН прогнозира, че думата на 2018 година ще е „надежда", като подчерта, че я отнася към ръководената от него институция и нейните проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай