Петък,

Променят изискванията за нов боен самолет

От: Администратор -
Променят изискванията за нов боен самолет
A
A
A

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен". Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Темата е била обсъдена с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лева.

В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка, обясни зам.-министърът.

След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение". Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава, каза още Запрянов.

Заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, които са били съкратени през последните 10 години. Започва и значително увеличение на приема на курсанти. Дисбалансът с окомплектоването на кадрите става критичен за боеспособността на армията, заяви заместник-министърът.

По думите му най-голяма е нуждата в сухопътните войски, като в бойните формирования тази нужда става вече критична.

Когато недокомплектът с офицерски кадри в едно формирование надхвърли 20%, вече нещата са сериозни. Освен увеличението на заплатите трябва да се разшири социалният пакет и да започне изграждането на жилища в райони с отпаднала необходимост за армията, посочи заместник-министърът.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com