Петък,

Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни

От: Администратор -
Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни
A
A
A

Деца на възраст под 1 година да не пътуват до Гърция, Сърбия и Румъния, препоръчва главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината е повишената заболеваемост от морбили в тези държави, а възрастта под година се счита за подимунизационна заради липса на действие на ваксина в този възрастов интервал.

Официални ограничения за пътуване на малки деца няма и препоръката цели по-скоро да повиши вниманието на родителите. Според Кунчев причината за епидемията от дребната шарка в Белград е свързана с нежеланието на определени родители да имунизират децата си. Инспекторът посочи, че в повечето случаи това са интелигентни хора в добро икономическо състояние.

"Голям е броят на случаите на заболели от морбили в съседни на нас страни от началото на годината. Но не бива да се драматизира ситуацията. Всяко дете над тази възраст (1 г.), което е имунизирано, е абсолютно гарантирано и за него няма абсолютно никакви ограничения и препоръки. Но докато продължава ситуацията около нас - най-вече в Украйна, Сърбия, Гърция и Румъния, трябва да имаме предвид, че е възможен и внос на вируса и възможност за заразяване, когато пък ние посещаваме тези страни", посочи д-р Кунчев.

Той успокои за доброто имунизационно покритие срещу морбили у нас: "Около нас циркулацията на дивия морбилен вирус е интензивна, имаме и случи на внос в страната - осем-девет за тази година, и въпреки това вирусът не намери неимунни лица, където да се разпространи, показва, че наистина сме постигнали нелош обхват. За съжаление обаче продължаваме да имаме някой "джобове" от неимунни деца. Най-много ни притеснява групата на родителите, които се колебаят по отношение на ваксините, които имат някакви страхове и са се поддали на неверни информации най-вече от интернет и отлагат или изобщо не правят имунизациите".

"Много внимателно следя какво се случва в Сърбия, тъй като огромният брой от случите при тях е в Белград. Става дума за интелигенти майки с добро икономическо състояние, като основната причина е точно влиянието на антиваксиналните движения. Животът ни показва какво се случва, когато допуснем спад на имунизационното покритие", предупреди главният здравен инспектор.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com