Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни

Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни | StandartNews.com

Деца на възраст под 1 година да не пътуват до Гърция, Сърбия и Румъния, препоръчва главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината е повишената заболеваемост от морбили в тези държави, а възрастта под година се счита за подимунизационна заради липса на действие на ваксина в този възрастов интервал.

Официални ограничения за пътуване на малки деца няма и препоръката цели по-скоро да повиши вниманието на родителите. Според Кунчев причината за епидемията от дребната шарка в Белград е свързана с нежеланието на определени родители да имунизират децата си. Инспекторът посочи, че в повечето случаи това са интелигентни хора в добро икономическо състояние.

"Голям е броят на случаите на заболели от морбили в съседни на нас страни от началото на годината. Но не бива да се драматизира ситуацията. Всяко дете над тази възраст (1 г.), което е имунизирано, е абсолютно гарантирано и за него няма абсолютно никакви ограничения и препоръки. Но докато продължава ситуацията около нас - най-вече в Украйна, Сърбия, Гърция и Румъния, трябва да имаме предвид, че е възможен и внос на вируса и възможност за заразяване, когато пък ние посещаваме тези страни", посочи д-р Кунчев.

Той успокои за доброто имунизационно покритие срещу морбили у нас: "Около нас циркулацията на дивия морбилен вирус е интензивна, имаме и случи на внос в страната - осем-девет за тази година, и въпреки това вирусът не намери неимунни лица, където да се разпространи, показва, че наистина сме постигнали нелош обхват. За съжаление обаче продължаваме да имаме някой "джобове" от неимунни деца. Най-много ни притеснява групата на родителите, които се колебаят по отношение на ваксините, които имат някакви страхове и са се поддали на неверни информации най-вече от интернет и отлагат или изобщо не правят имунизациите".

"Много внимателно следя какво се случва в Сърбия, тъй като огромният брой от случите при тях е в Белград. Става дума за интелигенти майки с добро икономическо състояние, като основната причина е точно влиянието на антиваксиналните движения. Животът ни показва какво се случва, когато допуснем спад на имунизационното покритие", предупреди главният здравен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай